Tajemná lady Godiva: Skutečně se projela městem nahá na koni kvůli vysokým daním?

Tajemná lady Godiva: Skutečně se projela městem nahá na koni kvůli vysokým daním?
Zdroj: Wikimedia Commons/Edmund Leighton, Public domain
Lady Godiva je hrdinkou města Coventry.Kvůli poddaným se prý projela městem zcela nahá. Jen tak zabránila tomu, aby její manžel zvýšil lidem daně.Byl by to krásný příklad obětavosti, jen kdyby nebyl vymyšlený benediktinskými kronikáři.V 17. století se v pověsti objevil čumil Tom.+ 1 fotka+ 2 fotky

Podle středověké pověsti měla jednoho dne anglickým městem Coventry projet na koni zcela nahá dáma. Jmenovala se lady Godiva a její neobvyklý čin prý byl ušlechtilou snahou ochránit místní před vysokými daněmi. Byla to pravda?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 12. 2021 12:00

Godiva byla anglosaská šlechtična a manželka hraběte Leofrika z Mercie. K neobvyklému úkolu ji měl donutit právě manžel. Buď ho poslechne a projede se po městě nahá, nebo neustoupí a zvýší daně. Godiva prý pro svou laskavou povahu zvolila první možnost.

Úleva od vysokých daní

Obyvatele středověkého městečka Coventry nečekaly veselé vyhlídky do budoucna. Hrabě jim chtěl totiž výrazně zvýšit daně. S tím ale nesouhlasila jeho manželka Godiva. Opakovaně jej prosila, aby své rozhodnutí vzal zpět. Leofrik ji odmítal vyslechnout. Až jednou, v rozčílení, pronesl, že pokud se projede nahá na koni v ulicích Coventry, upustí od svého rozhodnutí. 

Na první pohled se příběh zdá být fascinujícím příkladem oddanosti a pochopení. Urozená dáma nepřehlíží problémy poddaných a snaží se jim pomoci všemi možnými způsoby. Nevyjímaje ty, jenž mohou poškodit její reputaci. Většina historiků se ovšem přiklání k názoru, že se ve skutečnosti žádná taková spanilá jízda nikdy nekonala. Jak to?

Pravda o lady Godivě

Profesor anglické literatury Daniel Donoghue pátral po tom, zda taková žena skutečně žila, což ho dovedlo k zajímavému objevu. V druhé polovině 11. století bychom v Coventry skutečně našli ženu jménem Godifa, jenž byla provdána za jednoho z nejmocnějších mužů Anglie. Nebyla však ničím výjimečná.

To se změnilo až po dvou stoletích od její smrti, kdy k jejímu jménu přiřadili kronikáři benediktinského opatství St. Albans smyšlený příběh o odvážné lady Godivě. Nikdo přesně neví, proč tak učinili, jako mýtus o původu a vzniku města to ovšem funguje dokonale.

Čumil Tom

V 17. století se v příběhu objevila i postava čumila Toma. Z úcty k lady Godivě se měli obyvatelé Coventry zavřít ve svých domovech, aby mohla okolo nich v klidu projet. Nevydržel to ale čumil Tom. Vykoukl z okna, aby lepou děvu uzřel v plné kráse. To se mu ale stalo osudným, za to jej oslepili. Byl to vlastně takový obětní beránek pověsti o lady Godivě. Vzal na sebe vinu všech, kteří se chtěli na ni podívat...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lady Godiva 

Harvardmagazine.com: Lady Godiva: The naked truth 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články