Neobjasněný případ z roku 1900: Tři strážci majáku na ostrovech Flannan beze stopy zmizeli. Zanechali po sobě rodiny s dětmi

Kam zmizeli tři strážci majáku na Flannan ostrovech ve Skotsku? Neobjasněný případ z roku 1900
Zdroj: Wikimedia Commons, JJM, CC BY-SA 2.0

Když v roce 1900 zničehonic potemněl na divokých ostrovech Flannan maják, vydala se jedna loď prozkoumat, co se tam stalo. "Muselo dojít ke strašlivé nehodě," hlásil o něco později kapitán. "Nenašli jsme tam živou duši," dodal. Kam strážci majáku zmizeli?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 08. 2023 16:00

To bylo vskutku znepokojivé zjištění. Tamější maják totiž měli obsluhovat hned tři strážci. Kam se poděli? Přihodilo se jim snad něco zlého? Nebo se snad utopili v rozbouřených mořských vodách?

Vyšetřování záhady na ostrovech Flannan

Maják na ostrovech Flannan byste našli na nejvýše postaveném místě Eilean Mor ve Skotsku. A právě tam pracovali tři strážci James Ducat, Thomas Marshall a William MacArthur. Muži pravděpodobně zmizeli okolo 15. prosince 1900, kdy se nad severním Atlantikem přehnala prudká bouře.

Koncem téhož měsíce odplula na ostrovy zásobovací loď Hesperus, aby pod vedením kapitána Jamese Harvyeho prozkoumala, co se tam vlastně stalo. Jako první vstoupil na maják pomocný strážce Joseph Moore. Když otevřel dveře, naskytla se mu scéna, jenž byla jakoby zamrzlá v čase.

Hodiny na stěně se zastavily. Stůl byl prostřen a "čekal" na trojici mužů, kteří se již bohužel nevrátí. Na majáku zůstal pouze jeden živý tvor. Kanárek, který však jen mlčky seděl na bidýlku ve své klícce. Moore později vylíčil, že na nic nečekal a ihned se vydal zpět, aby vše ohlásil. Cítil v kostech, že se tam odehrálo něco hrozného. Kapitán lodi následně vyslal k majáku další dva námořníky, aby Moorovi pomohli v pátrání. Jeden z nich našel prošívaný kabát. Jeden ze strážců tak musel ven vyběhnout velmi nalehko. Kapitán lodi Hesperus dospěl po tom všem k názoru, že muži byli z ostrova patrně odvezeni. A to sdělil v telegramu i Robertu Muirheadovi, dozorčímu rady majáku.

Oficiální zpráva

Robert Muirhead se ovšem rozhodl celou věc vyšetřit sám. V oficiální zprávě uvedl, že šlo o nehodu. Muži se údajně chtěli dostat na pevninu, ale kvůli bouři byli smeteni do moře. Objevila se však i povídačka, že mohli posloužit jako svačina obrovskému mořskému hadu. Anebo, že mezi nimi došlo k roztržce a boji, kdy se navzájem pobili. Také se měl objevit deník, v němž se strážce Marshall modlil za to, aby ona děsivá bouře konečně skončila.

Nevyřešená záhada

Těla pohřešovaných strážců majáku nebyla nikdy nalezena. Více než 120 let tak zůstává tato záhada nevyřešena. Ať už šlo o nehodu, nebo něco horšího, muži po sobě zanechali truchlící rodiny. Nejhorší na tom bylo, že se nikdo z nich nedozvěděl nikdy pravdu. I samotný Muirhead propadl depresi. Uvědomil si, že byl posledním člověkem, který jim potřásl rukou.

Co se tedy stalo? Připravila je o život bouře, smetla je do moře obrovská vlna, nebo se na nich někdo dopustil násilí? Podaří se někomu v budoucnu poodhalit roušku tajemství, která halí tento neobvyklý incident? A jak to, že se na něm až do roku 1974 vystřídalo několik dalších strážců a nikomu se nic nestalo?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Flannan Isles

Allthatsinteresting.com: Inside The Chilling Flannan Isle Mystery Of The Three Lighthouse Keepers Who Suddenly Vanished In 1900

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články