Záhadami opředené Brunswické prameny: Indiánská čarodějnice prý na ně uvalila kletbu

Kletba Brunswických pramenů: Prý dovedou léčit, ale také brát život
Zdroj: Pixabay

Hluboko ve vermontských lesích, nedaleko městečka Brunswick, se nachází šest malých pramenů. Jsou známé jako Brunswické prameny a na první pohled se zdají být zcela obyčejné. Místní věří nejen tomu, že mají léčivé účinky, ale vážně berou i kletbu jedné indiánské čarodějky...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 06. 2023 16:00

Každý z pramenů má být údajně bohatý na jiný minerál: železo, vápník, hořčík, síru a bromid. Nachází se zde i arsen který se jako léčivo používal ještě na přelomu 19. a 20. století. Indiánský kmen Abenaků, který tuto lokalitu obýval po staletí, věřil, že země obklopující prameny je posvátná. A právě proto je jejich voda léčivá. Kdo by je chtěl zničit zástavbou, bude prý proklet...

Legenda o Brunswických pramenech

Abenakové podnikali k pramenům dlouhé cesty, aby mohli využít jejich léčivou moc. Vodu však nabírali pouze za denního světla. Prameny totiž vnímali jako místo duchovní rovnováhy. Ve dne lidem sloužily dobře, neboť je ovládaly pozitivní entity. V noci je ale vystřídaly negativní bytosti. Voda se měla stát nebezpečnou.

První doložená zpráva o léčivých vlastnostech pramenů pochází z roku 1748. Indiáni k nim měli dovést zraněného francouzského vojáka. Měl vážně poraněnou ruku a hrozilo, že o ni přijde. Šaman mu ji položil pod pramen, načež se ruka údajně zázračně uzdravila. Po válce se voják k pramenům vrátil a začal do lahví nabírat vodu. Chtěl na tom zbohatnout. Abenakové mu to ale nedovolili, neboť to považovali za neuctivé. Rozpoutal se boj, v němž zemřel jeden indián a jeho dítě. Manželka zemřelého, mocná čarodějka, za to na prameny uvalila kletbu. Od té doby měl pohořet každý, kdo by se pokusil profitovat z vody.

Hotel v plamenech

První dům byl postaven na kopci těsně nad prameny v roce 1832. Pak k němu ještě přibyl hotel Brunswick Springs, který byl dostavěn v roce 1860. Ten dokonce odváděl vodu z pramenů do všech pokojů pro hosty. Majitelé ubytovacího zařízení zažili několik velmi výdělečných let. O 34 let později koupil komplex zubař Rowell. Ten se rozhodl budovu zvětšit. Krátce poté, za záhadných okolností, zachvátil nemovitost požár.

Rowell se však nenechal odradit, hotel zrekonstruoval a provozoval ho až do své smrti v roce 1910. Po něm ho převzal John Huskins a dal mu jméno Pine Crest Lodge. V roce 1929 hotel znovu vyhořel. Huskins ale nechtěl přijít o svou investici, i on hotel přestavěl. Jen o rok později začaly budovu olizovat ohnivé jazyky. Opravil ho ještě jednou, ale po roce se situace opakovala. Na to už neměl nervy a vzdal to. Dnes jsou na místě hotelu jen ruiny.

Děsivé události

V této oblasti se prý oběsili dva muži a jedna žena vjela svým autem přímo do jezera. A co je nejhorší - nedaleko pramenů bylo nalezeno uškrcené dítě. Kousek odsud je Stříbrné jezero, po jehož březích se má procházet zlá čarodějnice.

Abenakové později opět získali půdu do vlastnictví, načež ji prodali developerské firmě Vermont Land Trust. Součástí dohody o prodeji byla i smlouva, že se na tomto místě nesmí postavit žádná další budova. Mohou zůstat pouze ty, které tam již jsou. A i když neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že je voda v pramenech léčivá, místní jim stejně bezmezně věří.

Zdroje informací:

Obscurevermont.com: The Mysteries Of Brunswick Springs

Historicmysteries.com: Miracle Cures and Terrible Curses: Vermont's Brunswick Springs

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články