Tragická manželství Jiřiny Švorcové: Žena za pultem přišla o místo v ložnici kvůli tchyni, musela spát na gauči

Žena za pultem měla dva manžele: První nechal Jiřinu Švorcovou spát na gauči, druhý zemřel po pádu na schodech
Zdroj: Václav Jirsa / Právo / Profimedia

Herečka Jiřina Švorcová, kterou proslavila hlavně role prodavačky ze samoobsluhy v normalizačním seriálu Žena za pultem, byla vdaná dvakrát. První manželství ztroskotalo i kvůli tchyni, druhé ukončila předčasná smrt hereččina manžela.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 04. 2023 13:00

Jiřina Švorcová byla poprvé zamilovaná již ve třinácti letech. Její vyvolený byl o poznání starší vesnický učitel, kvůli kterému se učila hrát na klavír. Nějakou dobu trvalo, než si k sobě našli cestu, pak spolu chodili tajně, protože byla příliš mladá. A i když ji připravil o panenství, vztah se nakonec rozpadl...

Jiřina Švorcová se vdává

První manželem budoucí hvězdy seriálu Žena za pultem se stal dirigent Jindřich Rohan. Byl o devět let starší a ona si vedle něj připadala hrozně nezkušená. „Mně imponoval - byl to krásný kluk, starší, uměl a byl dirigent, což bylo velmi dobré postavení. Prostě jsem chtěla věřit, že má pravdu, i co se týká intimních věcí. Byl zkušený a měl pocit, že mně musí říkat teď to uděláme takhle a teď takhle, ale ono to tak nefunguje," vzpomíná herečka v knížce Jiřina Švorcová osobně od Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

Ona byla romantička, důraz kladla na spontánnost, nechtěla mít vykalkulovaný vztah. A to se do sebe zamilovali v roce 1948 na kulturní brigádě v Chorvatsku, kde byla modrá obloha, průzračné moře, romantické toulky při měsíčku... Vzali se o rok později, Švorcové tehdy bylo 21 let. „To už je člověk dospělý, může volit a já nevím co všechno, ale pro manželství jsem zralá nebyla. Také jsem později v rozhovorech říkala, že jsem se předčasně vdala a možná i předčasně rozvedla, i když myslím, že ten rozvod byl v pořádku," uvažuje Švorcová. Podle ní se Rohan ženil, aby měl klid a své jisté. Ona se chtěla vymanit z maminčina dohledu.

Jedním z důvodů jejich rozvodu byla dominantní tchyně. Když měla Švorcová rok angažmá mimo Prahu, obsadila ložnici, ve které spal Jindřich Rohan. Po návratu musela Švorcová spát sama na gauči. Došlo to tak daleko, že dotáhla manžela do poradny a on až tam zjistil, že jí vadí, když ji v ložnici vystřídala maminka. „Je to nepochopitelné, ale jemu to prostě nedošlo. A právě tyhle věci mě nejvíc urážely," posteskla si Švorcová.

Druhý manžel Jiřiny Švorcové

Manželství s Jindřichem Rohanem jí vydrželo tři roky. Rozvodu se paradoxně snažila zabránit i hereččina maminka, kvůli které vlastně vstupovala do manželství. Pak následoval dlouhý a bouřlivý vztah s hercem Jiřím Valou, kterého si možná pamatujete z Krále Šumavy (1959).

Vala byl dalším z důvodů jejího prvního rozvodu, ale nikdy se nevzali. Až v roce 1964 potkala Švorcová svého druhého chotě, akademického malíře Vladimíra Šoltu. Potřeboval, aby mu někdo zarecitoval na vernisáži, tak se domluvili, že k ní zajde a proberou to. „Měl na sobě bílou košili s krátkými rukávy, pod jednou paží meloun a ve druhé sedmičku červeného. První jeho slova byla: ‘Jdu si umýt ruce.’ Vzápětí neomylně zamířil k jediným možným dveřím a okamžitě našel koupelnu," vzpomíná Švorcová na první setkání s Šoltou. Prý si tehdy pomyslela, že k ní přišel jako domů. A za rok už byla svatba.

Smrt manžela Jiřiny Švorcové

Podle herečky to u něj vyhrála díky tomu, že ho neuháněla. Šoltu jeho předchozí manželka, mezzosopranistka Věra Krylová, nejen uháněla, ale také hodně žárlila. „Nebylo to soužití jednoduché, Voloďa měl i své horší stránky, ale pro jeho vzácné vlastnosti nebylo možné mu je neprominout. Ani já jsem pro něj nebyla ve všem ideální partnerka. Byl by potřeboval ženu, která by se mu cele věnovala a žila jen pro něj a pro jeho práci. Problém byl v tom, že on by asi takovou vedle sebe nesnesl..." vzpomíná Švorcová.

Zůstali spolu až do jeho smrti v roce 1977. Šolta byl alkoholik, což ona dost dlouho nevnímala, protože v uměleckých kruzích se dost pilo. Když to zjistila, myslela si, že ho vyléčí a zachrání. Nestihla to, zemřel po ošklivém pádu na schodech. A i když se to stalo po menší oslavě, prý zrovna nebyl moc opilý. Jiřina Švorcová se už nikdy nevdala.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jiřina Švorcová

Miroslav Graclík a Václav Nekvapil: Jiřina Švorcová osobně

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články