Na výlet jeli čtyři, vrátil se jen jeden: Kdo zabil v roce 1960 teenagery u Bodomského jezera, není dosud objasněno

Na výlet jeli čtyři, vrátil se jen jeden: Kdo zabil v roce 1960 teenagery u Bodomského jezera, není dosud objasněno
Zdroj: Wikimedia Commons, Helsingin Sanomat, Public domain

Měl to být příjemný kemp u krásného jezera Bodom, který se však změnil v horor. Následující ráno je živý jen jeden ze čtyř teenagerů, je však velmi těžce zraněný. Nestává se však obětí, ale hlavním podezřelým. Jaké byly okolnosti dosud nevyřešené a zároveň nejslavnější finské vraždy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 08. 2023 16:00

Na počátku června 1960 se vydávají patnáctileté Maila Irmeli Björklund a Anja Tuulikki Mäki z finského Espoo pod stan. Doprovázejí je jejich osmnáctiletí kamarádi Seppo Antero Boisman a Nils Wilhelm Gustafsson. Jejich cílem je břeh Bodomského jezera (finsky Bodominjärvi).

Jak se poklidný výlet změnil v katastrofu

Příjezd k jezeru a následné odpoledne se neslo ve velmi klidném duchu. Ke katastrofě došlo až v časných ranních hodinách. Jediný, kdo vražedné běsnění přežil, byl Nils Gustafsson, který pak to, co zažil, vyprávěl během následujícího roku snad stokrát. Jeho příběh se někdy lišil v detailech, hlavní linka však zůstala neměnná.

Někdy mezi čtvrtou a šestou hodinou ranní měli být 5. června 1960 ubodáni k smrti Björklund, Mäki a Boisman. Gustafsson vyvázl s otřesem mozku, zlomeninou čelistí a několika ne příliš hlubokými bodnými ranami. Zakrváceného stanu si nejprve všimla skupinka chlapců pozorujících ptáky. Viděli také, jak od stanu odchází blonďatý muž.

Mäki a Boisman byli nalezeni uvnitř stanu, Björklund ležela od pasu dolů nahá venku vedle Gustafssona, než nabyl vědomí. Navíc byla v úplně nejhorším stavu. Pachatel do ní bodal i po smrti. Do stanu se však odvážil nahlédnout až tesař Risto Siren. Ten pak zavolal policii.

Zpackané vyšetřování

Místo činu bylo od záčatku především nepřehledné. Zdálo se, že útočník nevstoupil do stanu, ale začal bodat zvenčí přes látku. Zjevně k tomu použil nůž, rány však ukazovaly na jiný předmět. Vyšetřovatelé navíc místo vraždy neohradili. Jakmile odjeli, vrhli se tam zvědaví táborníci, čímž veškeré možné další důkazy nenávratně zničili.

Prvním podezřelým byl "kioskman" Karl Valdemar Gyllström, protože měl nedaleko stánek. Přesto neměl turisty rád, hlavně táborníky. Křičel na ně, boural jim stany a házel na ně kamení. Někteří dokonce tvrdili, že právě on odcházel z místa vraždy. Po výslechu však policisté uznali, že je úplně mimo, a tudíž zcela neškodný. Devět let od vražd u Bodomského jezera se Gyllström utopil, nebylo tak již možné provést dodatečný test DNA.

Druhým podezřelým se stal údajný bývalý špion KGB Hans Assmann, který žil blízko jezera. Měl pověst samotáře, takže bylo snadné na něho ukázat. Ale i on byl shledán nevinným. Měl velmi solidní alibi.

Po 44 letech

Po 44 letech od vraždy byl v roce 2004 obviněn jediný přeživší Nils Gustafsson. Prý za vše mohl alkohol a následná hádka. Zlomenina čelisti měla být způsobena rvačkou, povrchová bodná zranění si prý způsobil sám. Obžaloba však tato tvrzení odmítla. Gustafsson byl příliš zraněný na to, aby se zmohl k vraždě. O rok později byl obvinění zproštěn. To však vrátilo vyšetřovatele zase na začátek. Podaří se jim někdy vyřešit největší kriminální záhadu Finska?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Lake Bodom murders

Allthatsinteresting.com: The Lake Bodom Murders - Finlad's Most Famous Unsolved Triple Homicide

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články