Vyhlazení terezínského rodinného tábora: Krev na rukou měly i dozorkyně, nejhorší byla Bestie Maria Mandel

pozůstatky baráků
Zdroj: Wikimedia Commons/Raduz~commonswiki, Public domain
Tyto děti byly v Osvětimi určené k lékařským pokusům zvráceného Josefa Mengeleho.Selekce maďarských Židů v létě 1944. Pravděpodobně nikdo z těchto lidí ještě netuší, že skončí v krematoriu, nebo plynové komoře.Podvyživené ženy v Osvětimi.+ 20 fotek+ 21 fotek

Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince připadá na 9. března. Právě v tento den v roce 1944 zavraždili nacisté v plynových komorách přes 3700 Židů. Stejně jako v ostatních koncentračních táborech, ani zde nechyběly kruté dozorkyně. Které z nich byly ty nejhorší?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 03. 2023 11:00

V noci z 8. na 9. března 1944 zabili nacisté v plynových komorách přes 3700 Židů. Byla to největší jednorázová vražda československých občanů během druhé světové války.

Historie terezínského rodinného tábora

Tábor byl zřízen v roce 1943 a jeho účel není dodnes jasný. Nejdříve do něj bylo z terezínského ghetta převezeno 5000 Židů, v prosinci pak dalších 5000. V květnu roku 1944 přijel ještě transport, v němž bylo 7500 terezínských vězňů. Celkem tam bylo 17 500 lidí.

Z prvního transportu nepřežil nikdo, po šesti měsících byli všichni zavražděni. Zajímavé ale je, že měli jistá privilegia. Tito lidé neprošli selekcí, nebyli jim oholeny hlavy a mohli si nechat své civilní oblečení. A právě proto se táboru přezdívalo rodinný. Rodiny sice nežily spolu, ale zůstaly ubytovány v barácích v rámci jedné sekce. Nevíme, jak to tam chodilo. Dochovalo se jen velmi málo dokumentů. Historici se museli spoléhat pouze na výpovědi přeživších.

Bestie Maria Mandel

Rakušanka Maria Mandel byla jednou z hlavních dozorkyní v Březince. Jelikož se zapletla do více než půl milionu vražd, vysloužila si přezdívku Bestie. Když si některý z vězňů na ni dovolil pohlédnout, zmizel beze stopy. Ke svému pobavení založila táborový orchestr. Po skončení pracovních povinností pak museli vězni ještě za doprovodu muziky pochodovat. Vyhrávalo se ale také k popravám.

Krutá Irma Grese

Byla jednou z nejmladších osvětimských dozorkyň. Irma Grese dosáhla druhé nejvyšší hodnosti, kterou mohla jako žena dostat. Běžně rozhodovala o tom, kdo půjde do plynu. S oblibou mučila pohledné a nemocné ženy. Častokrát na ně posílala psy, střílela po nich nebo je bičovala.

Své intimní potřeby si prý uspokojovala s táborovým velitelem Josefem Kramerem a lékařem Josefem Mengelem, což jednou vyústilo v nechtěné těhotenství a následný potrat. Svou oddanost zvrácenému nacistickému režimu prokázala tím, že si v noci před popravou prozpěvovala propagandistické písně.

Nelítostná Margot Dreschel

Do Březinky se dostala v roce 1942. Tam se stala vedoucí administrativního oddělení. Margot Dreschel rozhodovala o selekcích místo lékařů. S agresivním psem po boku nutila stát vězně hodiny nahé a pomáhala i v jiných táborech posílat ženy a děti do plynových komor. Když Německo kapitulovalo, snažila se uniknout spravedlnosti. Po zásahu několika bývalých vězňů byla předána do rukou vojenské policie a oběšena.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Terezínský rodinný tábor

Historieblog.cz: 5 nejhorších dozorkyň v koncentračních táborech

Plus.rozhlas.cz: Tisíce mrtvých Židů za jedinou noc. Oběti rodinného tábora v Osvětimi připomíná významný den

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články