Zachránkyně Židů: Corrie ten Boom schovávala uprchlíky před nacisty ve skrýši nad rodinným hodinářstvím

Corrie ten Boom zachránila 800 Židů: Odvážná hodinářka pak přišla o rodinu v koncentračním táboře
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Rodina Boomových ukrývala v bytě nad svým obchodem v nizozemském městě Haarlem jedno velké tajemství. V průběhu druhé světové války zde vybudovali speciální skrýš a v ní přechovávali Židy prchající před nacisty. Celkem zachránili až 800 lidí. Vyprávět o tom ale mohla jen Corrie, její sestra a otec bohužel zemřeli v koncentračním táboře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 01. 2023 11:00

Boomovi se přidali k odboji v roce 1940, když Německo napadlo jejich vlast. O čtyři roky později ale nějaký bezpáteřní informátor přivedl přímo k jejich dveřím gestapo. Rodina skončila v koncentračním táboře, vrátila se pouze Corrie. Po válce zřídila rehabilitační kliniku pro přeživší holocaustu, kázala o odpuštění a psala knihy o svých životních zkušenostech.

Klidný život narušil vpád nacistů

Corrie ten Boom se narodila jako Cornelia Arnolda Johanna ten Boom 15. dubna 1892. Byla nejmladší ze čtyř dětí a již odmalička byla vedená ke kalvinismu, který kladl důraz na pomoc druhým. Po matčině smrti a jednom nevydařeném románku se rozhodla kráčet v otcových šlépějích. Hodinářství ji bavilo stejně jako jeho. Nejdříve mu pomáhala s vedením obchodu, později začala sama pracovat na opravách.

Lepšího učitele by nenašla. Její otec měl mít k jemné mechanice až mystický vztah. Kromě toho se Corrie zapsala na studium tohoto oboru. V roce 1922 se stala první licencovanou hodinářkou v Holandsku. Ve volném čase vedla klub mládeže, kde nabízela výuku náboženství a různé kurzy. Jejich poklidný život však narušil příchod nacistů.

Nacistická okupace

Němci obsadili Nizozemí 17. května 1940. Židé začali mít horkou půdu pod nohama. Do koncentračních táborů byly vypravovány vlaky s tisíci lidmi. Změnu ve společnosti pocítila i Corrie. Židovským zákazníkům raději hodinky doručila až domů. Nechtěla, aby zbytečně chodili po ulicích a vystavovali se riziku zatčení.

Její rodina nesdílela nacistický pohled na svět. Boomovi věřili v rovnost všech lidských bytostí. Židy navíc respektovali jako "starověký a Bohem vyvolený lid". Když k nim přišla paní Kleermaker, rádi této Židovce poskytli azyl. Tento dobrý skutek nezůstal zapomenut. Brzy se po okolí rozšířilo, že Boomovi mají dobrá srdce a neváhají pomoci. Jakmile se počet lidí v jejich domě zvýšil, vybudovali v ložnici tajnou místnost, kde uprchlíky ukryli.

Místnost nebyla větší než skříň, ale dokázala pojmout až šest lidí. Čerstvý vzduch zajišťoval ventilační systém. Během kontrol sloužil jako varování bzučák. Židé pak věděli, že se mají okamžitě schovat. I přes ponuré vyhlídky do budoucnosti bylo u Boomových veselo. Častokrát se zpívalo nebo hrálo divadlo. Má se za to, že rodina zachránila přibližně 800 Židů. Na konci února 1944 ale vše skončilo. Na základě udání informátora zatklo Boomovy gestapo.

Corrie ten Boom v koncentračním táboře

Do koncentračního tábora putovala Corrie, její sestra Betsie a jejich čtyřiaosmdesátiletý otec Casper. Dozorce mu měl tehdy říct, že by ho rád poslal domů, musel by mu však slíbit, že už bude sekat latinu. „Pokud se dnes vrátím domů, otevřu dveře každé ženě i muži v nouzi," odpověděl mu stařec. O deset dní později onemocněl a zemřel.

Betsie a Corrie byly po několika měsících ve vězení převezeny do tábora Vught. Pak putovaly do nechvalně známého Ravensbrücku. Tam čelily brutálním podmínkám. Byly považovány za "méněcenné bytosti". Do této skupiny patřili i vyvrženci, odbojáři, Jehovisté, prostitutky, invalidé a duševně nemocní. Betsie bohužel nepřežila, onemocněla jako její otec. A Corrie? Pustili ji dvanáct dní po sestřině smrti, ale jen díky administrativní chybě. Jinak by skončila v plynové komoře...

Druhý život Corrie ten Boom

Po válce se Corrie vrátila domů. Rodinu však již neměla a její rodné město se úplně změnilo. To ji přimělo k tomu, aby vytvořila rehabilitační centrum pro přeživší holocaustu. Řídila se posledními slovy své sestry, která řekla, že "žádná propast není tak hluboká, aby Boží láska nebyla hlubší." A v rámci Boží lásky odpustila i jednomu strážnému z koncentračního tábora, který ji později vyhledal a omluvil se.

Dalších třicet let strávila cestováním po světě a šířením poselství o odpuštění. Corrie ten Boom zemřela 15. dubna 1983. Tentýž den se i narodila. V judaismu je tato věc považována za důkaz toho, že člověk dokončil na Zemi své poslání. Kromě toho jí Židé udělili ocenění Spravedlivý mezi národy, jenž se dává lidem nežidovského původu, kteří riskovali svůj život při jejich záchraně. Této pocty se posmrtně dostalo jejímu otci i sestře.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Corrie ten Boom

Allthatsinteresting.com: The Inspiring Story Of Corrie Ten Boom, The Dutch Watchmaker Who Saved 800 Jews From The Holocaust

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články