Záhadný verger: V Anglii se objevuje od 14. století, spatřen byl také na korunovaci krále Karla III.

Děsivý verger: Kdo byl tajemný muž doprovázející korunovaci Karla III.?
Zdroj: Wikimedia Commons/Department for Culture, Media and Sport, PDM-owner

Mezi nejzáhadnější postavy Velké Británie patří takzvaný verger. Jeho původ sahá až do 14. století. Kdo to vlastně je a proč vyvolal pozdvižení, když se objevil na korunovaci krále Karla III.?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 05. 2023 16:00

Někteří lidé si přáli, aby to byl duch princezny Diany. Nic tak fantaskního to ale nebylo. Záhadné postavě se říká verger a v Anglii má dlouhou historii.

Kdo je to verger?

Říká se mu také ochránce průvodu a jeho historie sahá až do středověku. Na rozdíl od Smrtky není nijak nebezpečný. Obyčejně šlo o dobrovolníky, kteří se oblékají do černého hábitu a v ruce drží palcát. Ten mohl z dálky vypadat jako neblaze proslulá kosa, která ukončuje lidské životy.

Ve středověku vergerové používali palcát k tomu, aby s jeho pomocí uvolnili cestu průvodu, který se přesouval z náměstí do kostela na bohoslužbu. Dnes vergerové pomáhají anglikánské církvi zajistit osvětu, teologické vzdělávání a údržbu kongregací. Hlavní náplní je ale zajištění bezproblémového chodu církevních shromáždění. Takovýto člověk nesmí být příliš vidět, spíše by se měl držet v pozadí.

Bláznivé teorie o korunovaci Karla III.

Nyní již víme, že se na korunovaci Karla III. Smrtka nezjevila. Sociální média ale i přes vysvětlení celé záležitosti žila těmi nejdivočejšími konspiracemi, teoriemi a spekulacemi. Někteří lidé si mysleli, že mohlo jít o ducha zesnulé princezny Diany, nebo královny Alžběty II. V prvním případě to měla být údajně "pomsta", bývalá královna si zase prý chtěla vzít zpět korunu.

Zajímavý je příběh dvou britských superfanoušků královské rodiny, kteří měli jasno o tom, co se bude dít. A to ještě předtím, než se tajemná postava na ceremoniálu objevila. Lynne a Colin Antikovi tvrdili, že předpověděli smrt Alžběty II. a jejího manžela Philipa. Ani u jejich syna, nynějšího krále Karla III., neměli dobrý pocit. Prý se jim zdálo, že by mu mohla koruna spadnout z hlavy. Ale jak už víme, i když se na korunovaci objevila "smrt", nic se nestalo. Možná snad jen to, že spousta lidí považuje korunovaci Alžběty II. za mnohem vydařenější. Ale to je již věc názoru.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Verger

Grunge.com: The Grim Reaper From King Charles Coronation Revealed

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články