Záhadný švýcarský vítr fén: V horském městečku Leukerbad má mít na svědomí migrény, deprese i nehody

Záhadný švýcarský vítr fén: V horském městečku Leukerbad má mít na svědomí migrény, deprese i nehody
Zdroj: Wikimedia Commons, Olivier Bruchez, CC BY-SA 2.0

Zkuste zavřít oči a představit si, že se nacházíte v malebném horském městečku s krystalicky modrou oblohou, vlahým vzduchem a nadýchanými mraky, vlnícími se nad skalistým pohořím. Idylka, že? Ale ne na dlouho...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 08. 2023 11:00

... když totiž "chytnete" tohle počasí ve švýcarském Leukerbadu, znamená to, že brzy začne foukat obávaný fén. Jde o teplý a suchý vítr, jenž má způsobovat řadu nepříjemných symptomů, jako je migréna, deprese, zmatenost a zvýšené riziko nehod.

Citliví na fén

Mnozí obyvatelé Leukerbadu jsou vůči fénu imunní, nicméně ti, kteří mu nedokáží odolat, se označují za "citlivé na fén". Existují tak dokonce speciální zprávy o počasí pro tyto citlivé jedince, které je varují před příchodem zrádného větru.

Tato neobvyklá kauza zaujala v roce 2007 antropoložku Sarah Strauss, která se vydala do městečka získat o tomto jevu více informací. Většina rozhovorů s místními dopadla stejně - nešlo o nic jiného než o nářky hypochondrů. Jeden muž ale vypověděl, že žil tři roky v Lucernu a i tam, ač šlo o jiné město vzdálené od Leukerbadu tři hodiny, dokázal poznat, že se blíží fén. Začaly houkat sanitky i policejní sirény. Jak vidno, tento vítr asi nezná hranic.

Zjevné fyzické účinky fénu

Popis působení fénu můžeme najít i v dokumentech z roku 1911. Tentokrát však jejich autor nepopisuje chování lidí, ale samotné projevy větru. V létě se prý před jeho příchodem stává vzduch nedýchatelným. Pokud si lidé včas nezavřou okna, pokryje jejich nábytek silná vrstva prachu. A kde se ještě drží sníh, tam je za chvíli jen kaluž vody. V zimě také hrozí, kvůli nečekanému horku, sesuv lavin, což může skončit velmi tragicky.

Není jediný na světě

Švýcarský fén není ale jediný "záludný" vítr. Kupříkladu argentinská zonda, známá též jako vítr čarodějnic, prý přináší nespavost a deprese. Poláci zase mají svůj halný, jenž se prohání na západě Karpat a způsobuje šílenství. No a v Canterbury na Novém Zélandu bychom si měli dávat pozor na "Te Hau Kai Tangata". Prý požírá lidi.

A nakonec větry Santa Ana. O těch napsala americká spisovatelka Joan Didion následující: "Aniž bych někde četla, že má dnes vát Santa Ana, vím to. Cítím to a vidím to. Způsobuje rozmrzelost u dětí a trucovitost u služek. Znovu si připomenu již odeznívající hádku s telefonní společností a pak si lehnu, odevzdána všemu, co má přijít. Žít se Santa Ana znamená přijmout, ať již vědomě, či nevědomě, hluboce mechanistický přístup k lidskému chování."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Seznam místních názvů větrů

Daily.jstor.org: Madness on the Wind

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články