Zálety krále Miroslava: Herec Vladimír Ráž prý měl spoustu milenek, manželka mu to oplatila jen s jedním mužem

Vladimír Ráž a Alena Vránová: Soužití krále Miroslava a princezny Krasomily poznamenaly zálety
Zdroj: Wikimedia Commons/Národní divadlo, CC BY-SA 4.0

Král Miroslav z Pyšné princezny patří mezi nejslavnější role oblíbeného herce Vladimíra Ráže. Na natáčení pohádky se seznámil se svou druhou ženou Alenou Vránovou, která hrála princeznu Krasomilu. Dodnes úspěšný film jim ale štěstí do manželství nepřinesl.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 05. 2023 13:00

Král Miroslav z nesmrtelné pohádky Pyšná princezna (1952) byl na první pohled sympaťák s neposednou ofinou, která mu tu a tam padala do čela. Je spravedlivý, dobrý a jeho království jenom vzkvétá. Dokonce se tam může zpívat, což v sousedním království nelze. Filmový přehled píše, že jde o ukázku „důmyslně, pečlivě a přesvědčivě ideologizovaného snímku, v němž Miroslavovo vzkvétající království komunistického ražení naplňuje ideu laskavého „velkého bratra“ Krasomiliny upadající feudální země."

Láska krále Miroslava a princezny Krasomily

I když jde o nejslavnější roli Vladimíra Ráže, ve skutečnosti z ní nebyl moc nadšený. „Král Miroslav mi na jedné straně udělal a stále přináší radost. Na druhé straně mě však trošku i mrzí, protože v jeho stínu se ocitlo všechno ostatní, co jsem kdy ve filmu natočil," cituje herce Zuzana Pšenicová ve své knížce (Ne)pohádkové osudy českých princů a princezen.

Říká se, že jedním z důvodů úspěchu pohádky je také to, že láska mezi herci v hlavních rolích, tedy mezi Rážem a Alenou Vránovou (princezna Krasomila), není předstíraná. Opravdu se do sebe zamilovali v průběhu natáčení. Problémem ovšem bylo, že oba měli své rodiny.

Ráž byl ženatý s herečkou Sašou Myškovou, která v té době čekala jejich druhé dítě. Vránová zase byla manželkou literáta Pavla Kohouta, tehdy zapáleného komunisty. Když se Kohout dozvěděl o jejich poměru, šel Rážovi po krku a dosáhl třeba jeho vyloučení ze strany. Horší věci se ale děly u herce doma - jeho druhý syn David zemřel v kojeneckém věku a přišel také o maminku. Rodina se definitivně rozpadla, když odešel za Alenou Vránovou.

Milenky Vladimíra Ráže

Máma ten rozchod spíš zazlívala Aleně než tátovi, protože věděla, jaký táta je, že ženský ho budou neustále obletovat. Nikdy o něm nemluvila špatně, vlastně ani v této souvislosti," vzpomínal na herce jeho syn Martin, který vyrůstal v Norsku, kam Saša Myšková emigrovala v roce 1970.

Vladimír Ráž byl prý vzorem českého gentlemana. Podle Pšenicové chodil vždy pečlivě oblečený, nosil košili a kravatu. Dokonce se takto měl oblékat i na chatě. K ženám se choval velmi pozorně, nosil jim květiny a laškoval s nimi. A neslo mu to ovoce.

Tátu chtěla každá a on kolikrát neodolal. Měl různé avantýry, milenky a snad i nějaký vážnější vztah s nějakou baletkou. Mámu to pochopitelně štvalo," řekla Rážova dcera Markéta, kterou měl s Alenou Vránovou. Tu to mělo tak naštvat, že se mu to rozhodla oplatit stejnou mincí. A začala si s veterinářem, který pečoval o jejich nemocnou kočku.

Konec manželství Vladimíra Ráže a Aleny Vránové

Herečka doma netajila, že si našla milence. Ráž to těžce nesl. Vlastní zálety neřešil, ale ten manželčin pro něj byl problém... Hádali se kvůli nepodstatným věcem. A když se naštval, někdy na svou polovičku nepromluvil celý týden. Přesto zůstali spolu až do té doby, kdy Markéta dovršila věk osmnáct let.

O rozvod požádala máma. Myslím, že táta se rozvádět nikdy nechtěl. Jakmile se ale rozvedli, mámin vztah s veterinářem skončil a už nikdy se nevdala. To otec ano," dodala Markéta. Vladimír Ráž se pak oženil potřetí a s vychovatelkou Olgou Hnátkovou měl dceru Veroniku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vladimír Ráž

Zuzana Pšenicová: (Ne)pohádkové osudy českých princů a princezen

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články