Zvrácený kazatel: Tony Alamo si mrtvou manželku vystavil v jídelně, její následovnici bylo jen osm let

Šokující příběh Tonyho Alama aneb Jak pouliční kazatel založil kult, vydělal miliony a vzal si 8letou dívku
Zdroj: Wikimedia Commons/freakofnurture, Public domain

Americké dějiny nabízejí hned několik bizarních kazatelů, kteří dokázali pomotat hlavy lidem. Tony Alamo je asi ze všech nejzvláštnější. Jako puberťák se přestěhoval do Hollywoodu, kde nějakou dobu všem lhal, že je manažerem slavných skupin. Zanedlouho se z něho stal pouliční kazatel, který získal slávu, peníze a několik dětských manželek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 04. 2023 11:00

V roce 1966 se oženil se Susan, s níž se mu podařilo shromáždit menší skupinku bláznů, kteří si začali říkat "Ježíšovy zrůdičky". O tři roky později vznikla Křesťanská nadace Alamových. Název byl spíše zástěrkou. Ve skutečnosti šlo o kult vyžadující naprostou poslušnost a šetrnost. Všechny peníze členů putovaly do Tonyho kasičky. Jenomže na každého jednou dojde...

Zrození náboženského vůdce

Tony Alamo, pravým jménem Bernie Lazar Hoffman, si chtěl nejprve udělat jméno v showbyznysu. Vedl klub zdraví a zpíval, ale to jen velmi krátkou dobu. Aby zapadl do uměleckého prostředí Los Angeles, začal prohlašovat, že prý dělal manažera Beatles, Doors anebo Rolling Stones. Zajímavé je, že k tomu nikdy nedošlo. Pak zřejmě vyslyšel volání Boha a dal se na dráhu pouličního kazatele. Tím se v šedesátých letech alespoň trošku proslavil.

Svou verzi evangelia začal šířit mezi prostitutkami, alkoholiky a lidmi, kteří bojovali s nějakým druhem závislosti. Kromě blábolů, které v Hollywoodu šířili další podobní kazatelé, obsahovalo jeho učení několik konspiračních teorií. Kupříkladu tvrdil, že Bílý dům ovládá Vatikán, OSN a světová média. UFO zase mělo být předzvěstí konce světa.

Ač to mnohým lidem připadalo přitažené za vlasy, zástup Ježíšových zrůdiček se začal znepokojivě rozrůstat. Členové Křesťanské nadace Alamových byli schopni svému vůdci darovat všechny peníze a ještě pracovat zadarmo v nějakém z jeho podniků, které postupem času založil. Poslouchali ho na slovo. Kvůli šetření směli v jeho továrnách splachovat záchody jen několikrát za týden. A kdo chtěl jist, musel si potravu obstarat sám a něco si doslova ulovit.

Daňové podvody, vězení a ukradené tělo

V roce 1982 podlehla Tonyho manželka Susan rakovině. Měl velký problém smířit se s tím. Proto nechal Susan nabalzamovat a po dobu šesti měsíců byla vystavená v jídelně jeho sídla. Doufal, že bude vzkříšená z mrtvých. Když se tak nestalo, přemístil Susan do mauzolea.

V roce 1991 se o něho začaly zajímat federální úřady kvůli podezření z daňových podvodů. Jakmile se Alamo dozvěděl, že by v sídle sekty mohla proběhnout razie, nechal ho vyklidit. Vzal s sebou i Susanino tělo, které měl později, na soudcův příkaz, vrátit. Poslechl ho až o několik let později, kdy byla jeho manželka řádně pohřbena v Oklahomě.

Mezitím čelil obvinění, že si "vydělal" devět milionů dolarů a na daních z toho neodvedl ani cent. Kromě toho dlužil svým ovečkám za rádoby neplacenou práci dalších pět milionů. V roce 1994 se začal na svět dívat skrz mříže. O čtyři roky později ho pustili, což byla chyba. Znovu totiž obnovil svou církev...

Dětské nevěsty Tonyho Alama

Kromě blábolů o všemocném Vatikánu a malých zelených mužíčcích kázal Alamo také o sexualitě. A nutno dodat, že značně kontroverzně. Bůh prý toleruje polygamii a gaye poslal na slušné křesťany sám Satan. Perličkou však bylo prohlášení, že puberta znamená, že dívka se již může vdávat. Vždyť Bůh prý oplodnil Marii v 11 letech...

Aby šel příkladem, vzal si několik manželek. Přitom každá další byla o něco mladší. Nakonec se zastavil u osmileté holčičky. To mu samozřejmě zlomilo vaz. V roce 2008 vzali ozbrojenci jeho sídlo útokem. Tentokrát byl obviněn z pedofilie a šíření dětské pornografie. Dostal 175 let za katrem.

Svérázný kazatel zemřel v roce 2017 ve věku 82 let. Jedna z jeho bývalých následovnic poté řekla, že ač sama nevěří v peklo, tak pokud náhodou existuje, Tony Alamo se v něm musí smažit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alamo Christian Foundation

Allthatsinteresting.com: The Shocking Story Of Tony Alamo, The Hollywood Street Preacher Who Became A Millionaire Cult Leader

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články