Co prozradí objetí: Které vyjadřuje romantickou lásku a které ochranitelské pudy?

Co prozradí objetí: Které vyjadřuje romantickou lásku a které ochranitelské pudy?
Zdroj: Freepik

Objímání patří mezi běžné komunikační prostředky. Ze způsobu objetí lze vyčíst, zda se jedná o přátelský nebo romantický kontakt, jestli vyjadřuje ochranu nebo podporu. Máme pro vás několik běžných typů objetí a vysvětlení, co vypovídají o vztahu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 04. 2021 13:30

Každý způsob objetí vyjadřuje něco jiného. Některé je letmé, jiné pevné, další zase vřelé, nebo naopak chladné. Objímání je každopádně pro lidi velmi přínosné. Podle neuroložky Ilene Ruhoy poskytuje objetí fyzické i psychické výhody. Kromě emoční blízkosti dochází k výměně energie a uvolňování hormonu oxytocinu, kterému se často říká hormon lásky.

Objetí jednou rukou

Když dva stojí ne proti sobě, ale vedle sebe, a drží se jednou rukou okolo pasu nebo ramen, nesvědčí to o přílišné blízkosti. Většinou se tímto způsobem objímají lidé, kteří se znají jen letmo, než skuteční přátelé.

Jednostranné objetí

Když jeden stojí a druhý se okolo něj ovine, může to znamenat nechtěné nebo vynucené objetí. Ale také může jít o emocionální podporu, kterou chcete dodat druhému.

Objetí naproti sobě

Přátelé se většinou objímají tak, že se nahnou k sobě a obejmou oběma rukama. Pánev mají daleko od sebe, nejedná se tedy o nic sexuálního a druhého si držíme trochu od těla. Představuje to prostor, který věnujeme druhému.

Objetí s poplácáním zad

Objetí s poplácáním po zádech představuje oporu. Takto se objímáme s těmi, které chceme utěšit a třeba jim vyjádřit podporu. Většinou je to přátelské objetí a můžeme ho věnovat prakticky komukoliv. Není na něm nic romantického, znamená jistotu a pohodlí.

Objetí zezadu

Když vás někdo obejme zezadu, naznačuje to typ ochrany. Tento způsob objetí je velmi intimní. Ten druhý je blízko a chce vás chránit. Takovýto kontakt rozhodně nevěnujeme jen tak někomu. Ve vztahu rodič–dítě může také znamenat, že druhému krejeme záda.

Objetí v pase

Také tento způsob objetí je velmi intimní. Říkáme jím, že jsme druhému velmi blízko, a jemu je to příjemné. Vyjadřuje také důvěru a zájem sdílet intimní prostor. Oba se často přitom dívají navzájem do očí, možná se začnou i líbat.

Medvědí objetí

Jak už název naznačuje, tohle objetí je velmi pevné. Zároveň poskytuje klid a svědčí o lásce. Když vás takto obejme partner, vyjadřuje nejen velmi důvěrný vztah, ale chce vám dopřát i pocit bezpečí.

Zdroje informací:

themindsjournal.com

mindbodygreen.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články