Jaký bude rok 2024 podle starých Mayů? Jejich horoskop patří k těm nejpodrobnějším

Mayové
Zdroj: Pixabay

Mayský horoskop nepatří v Čechách mezi ty nejznámější, přesto je mnohem přesnější než klasický západní. Na rozdíl od něj nemá dvanáct znamení, ale překvapivých devatenáct, která představují změny ročních období. Spojeny jsou s živly i různými zvířaty a rysy toho období, které pak promítají na zrozence oněch znamení. Přečtěte si, jak dle starých Mayů pracovat s těmito rysy a vlastnostmi, a co vám může přinést rok 2024.

Jana Jánská
Jana Jánská 01. 05. 2023 15:06
Aktualizováno 07. 12. 2023 11:08

Ch'en (2. ledna – 21. ledna)

Symbolem znamení Ch'en je noc, což znamená, že lidé narození v tomto období jsou večerní sovy a často se jim říká "děti noci". Jejich nejproduktivnější období bývá od 21. hodiny večerní do 4. hodiny ranní. Rok 2024 bude pro zrozence v tomto znamení rokem velkého osobního růstu. Dočkáte se výzev, které vás pozitivním způsobem posílí do budoucna. A vy se tak zásadním způsobem posunete kupředu. 

Yax (22. ledna – 10. února)

Lidé narození ve znamení Yax bývají přirozeně otevření, milující a velmi obětaví. Nesnáší konfrontaci a dělají vše pro to, aby se vyhnuli hádkám. V roce 2024 budete mít možnost naplno využít vaši schopnost diplomatického jednání. A dostat tak sebe i vaše blízké z nesnází. Svoji nekonečnou lásku vložte do projektu, který vás bude naplňovat. Láska se k vám pak vrátí v nečekané podobě. 

Sak (11. února – 2. března)

Zrozence ve znamení Sak jen tak něco nerozhází. Jsou schopni dosáhnout téměř všeho a za svým cílem jdou takřka přes mrtvoly. Jde o ranní ptáčata, která jsou nejvýkonnější v časných hodinách. Jste zvyklí tvrdě a vytrvale pracovat. V roce 2024 byste však vedle kariéry neměli opomínat lásku, kterou můžete ve vašem pracovním režimu snadno přehlédnout. Ne že by vaše práce nebyla důležitá, jen s ní ale žít nemůžete. 

Keh (3. března – 22. března)

Mayské znamení Keh je symbolem rovnováhy, míru a vyrovnanosti. Na rozdíl od mnohých mu není cizí rychlé spontánní rozhodování, a to i v krizových situacích. V roce 2024 tuto schopnost využijete hned několikrát. Díky tomu byste mohli zabodovat především v práci, kde vaše umění vyřešit jakoukoliv situaci, bez zdlouhavého prohlubování problému, nezůstane bez povšimnutí. 

Mak (23. března – 11. dubna)

Symbolem mayského znamení Mak je jeskyně, jež zase bývá symbolem tajemství. Lidé narození v tomto znamení bývají pro ostatní neproniknutelní a jen málokdo jim dokáže opravdu porozumět a pochopit je. V roce 2024 byste však na své uzavřenosti měli přece jen trochu zapracovat a dát světu ještě šanci. Samota vám sice zásadně nevadí, někdy však po někom, o koho se můžete opřít, zatoužíte i vy.

K'ank'in (12. dubna – 1. května)

Symbolem znamení K'ank'in je Slunce a pes. Jeho výklad je pak snadný. Zrozenci v tomto znamení mívají rádi pobyt venku a bývají loajální, opravdoví a přátelští společníci, podobně jako psi. Rok 2024 pro vás bude rokem mnoha cest. Ne však jen těch po světě. Může jít i o cesty duchovní nebo o takzvané "lezení" po kariérním žebříčku. Pokud půjde o tuto variantu, zda to bude nahoru, či dolů, bude záležet především na vaší schopnosti přizpůsobit se. 

Muwan (2. května – 21. května)

Mayské znamení Muwan stojí na pomezí ohně a vody. Tyto zrozence tak nabíjí bouřka i déšť. V roce 2024 si jich užijí víc než dostatek. Ne však pouze těch přírodních. Tento rok se budete cítit jako na houpačce. Zažijete takové množství úspěchů a pádů, že je nebudete stíhat počítat. A sami budete občas ztraceni v tom, v jaké fázi se zrovna nacházíte. Nebojte se, časem se vše uklidní. 

Pax (22. května – 10. června)

Duchovním zvířetem zrozenců ve znamení Pax je puma, která byla pro Maye velice důležitá. Tito lidé mívají v životě štěstí a procházejí jím bez větších námah. V tomto směru nepřinese změnu ani rok 2024. Pokud před tím nezavřete oči, naskytne se vám příležitost, jež by vám mohla vynést poměrně velký kariérní posun. Podobně na tom budete v lásce, kde máte možnost poznat někoho opravdu speciálního.

Kayab (11. června – 30. června)

Pro lidi narozené ve znamení Kayab je duchovním zvířetem želva, s níž mají společnou vytrvalost. V jejich životech není místo pro hon za rychlým úspěchem. Zároveň je toto znamení spojeno s Měsícem a spiritualitou. V roce 2024 sklidíte plody úspěchu vašeho několikaletého snažení. Zda půjde o vaši kariéru, milostný život či jiné "odvětví", to ještě není určeno. Místo kladení si otázek, zda si to opravdu zasloužíte, to prostě přijměte a vychutnejte si to.

Kumk'u (1. července – 20. července)

Duchovním zvířetem znamení Kumk'u je krokodýl, který je schopen velké adaptability. Lidé narození v tomto znamení jsou silní, umí tvrdě pracovat a díky správnému načasování přežít v těžkých dobách. Rok 2024 pro vás bude o nalezení vnitřního klidu a vyrovnání se se starými křivdami. Je možné, že se vám ozve někdo z minulosti. Využijte toho a hoďte dřívější spory za hlavu. S čistým štítem se vám bude lépe dýchat. 

Wayeb (21. července – 25. července)

Znamení Wayeb vládne pouhých pět dnů, ale o to silněji. Dle starých Mayů šlo o období, kdy se vytratila přirozená rovnováha a k moci se dostali duchové. Nemá jít o nic negativního. Zrozenci ve znamení Wayeb bývají duchovně založení a mívají schopnost chápání mimo hranice pozemského světa. V roce 2024 budete mít možnost posunout se v těchto rovinách na další úroveň. Pokud se vám naskytne možnost cestovat, rozhodně neváhejte. 

Pop (26. července – 14. srpna)

Zrozenci v mayském znamení Pop bývají přirozenými lídry a v roce 2024 budou mít šanci opravdu zazářit. Pokud se tento rok do něčeho pustíte, s největší pravděpodobností dosáhnete požadovaného výsledku, aniž byste se museli nějak zvlášť snažit. Pokud vykonáváte práci, ve které se necítíte zcela naplněni, je na čase zamyslet se, zda není čas to změnit a pustit se do vlastního podnikání či jiného oboru. 

Wo (15. srpna – 3. září)

Mayské znamení Wo čerpá sílu z noci a tmy. Zrozenci v tomto znamení jsou přirození vůdci jako pumy, ale také milují výzvy a jsou velmi přizpůsobiví jako žáby. Rok 2024 pro vás bude rokem hledání cesty. Využijte toto období pro zahloubání se do vlastní mysli a poznání, čeho chcete v životě dosáhnout. Namísto schraňování hmotného se zaměřte na svoji duchovní stránku.

Sip (4. září – 23. září)

Spirituálním zvířetem znamení Sip je jelen a zrozenci v tomto znamení jsou silně propojeni s přírodou a lesem. Mají přirozené charisma a vrozenou eleganci. Co se týče vaší kariéry, můžete mít v roce 2024 pocit, že lehce stagnuje. Až obdivuhodně by se vám mohlo dařit v lásce. Pokud hledáte, máte šanci potkat opravdu zajímavého člověka, se kterým budete sdílet stejný pohled na svět. 

Zotz' (24. září – 13. října)

Mayské znamení Zotz' má za symbol netopýra a ryby, což jsou sice dvě odlišné bytosti, ale obě se umí dobře pohybovat ve svém přirozeném prostředí - na obloze a ve vodě. V roce 2024 si zrozenci ve znamení Zotz' rozhodně neodpočinou. Čekají vás neodkladné záležitosti k řešení a starosti na vás kupí i vaše okolí. Důležité bude zachovat si za všech okolností chladnou hlavu a pokud možno držet si nějaký plán. 

Sek (14. října – 2. listopadu)

Znamení Sek je spojeno se zemí a nebem, proto je pravděpodobné, že lidé v něm narození budou fascinováni vesmírem a duchovnem. Vedle toho bývají také velice praktičtí a emocionálně vyrovnaní. Přesto je v roce 2024 čeká pár situací, které ani je nenechá chladnými. Budete vtaženi do problémů, které se vás sice přímo netýkají, ale přesto vás nebo vaše nejbližší výrazně zasáhnou. Důležité bude držet se svých hodnot a nezrazovat je. 

Xul (3. listopadu – 22. listopadu)

Duchovním zvířetem jedinců zrozených ve znamení Xul je pes. Staří Mayové věřili, že toto zvíře je klíčem k posmrtnému životu, proto lidé narození v tomto období mívají pozitivní vztah k možnosti reinkarnace a duchovnu. Rok 2024 bude ovšem požadovat, abyste se více než své astrální stránce věnovali řešení praktických záležitostí. Je načase dát si svůj život do kupy, alespoň co se kariéry a lásky týče. 

Yaxk'in (23. listopadu – 12. prosince)

Staří Mayové věřili, že kdo se narodil ve znamení Yaxk'in, je ve spojení s mayským bohem Slunce. Ten chránil před nemocemi, temnotou a negativitou. Lidé zrození v tomto období mívají schopnost zbavit druhé bolesti a nahradit jejich negativní nastavení šťastnějšími myšlenkami. Rok 2024 s sebou přinese pár ne zcela snadných překážek, které budou zkoušet vaše vesměs pozitivní naladění. Pokud vytrváte, odejdete z něj mnohem silnější, než jste do něj vstupovali.

Mol (13. prosince – 1. ledna)

Zrozenci ve znamení Mol bývají spojováni s pumou, což jim dodává životní sílu. V roce 2024 za to budete jistě vděčni, jelikož vás čeká pár velkých životních zkoušek. Důležité bude zachovat si za všech okolností čistou hlavu a nepodléhat stavům úzkosti. Jen tak se vám vše podaří zvládnout a budete se cítit silnější než kdy dřív. Pokud se ničím nenecháte rozhodit, nakonec byste ze všeho mohli vyjít jako absolutní vítěz.

Další horoskopy ➔

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články