Jana (36): Nezvládám výchovu své dcery. Místo kreativních činností jí občas pustím televizi a ignoruji ji

zklamaná, vyčerpaná
Zdroj: Freepik

Jana nemá nouzi o různé manuály, jak nepokazit výchovu dítěte a udělat pro něj to nejlepší. Ukazuje se, že to pro ni ale možná není tak snadné, jak si vysnila. Chtěla by se na svou dceru maximálně soustředit, ale občas je duchem nepřítomná a „rupnou jí nervy“.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 07. 09. 2023 10:00

Mám kolem sebe samé uvědomělé matky, které mají načteno, jak s dítětem nejlépe zacházet a rozvíjet už odmala jeho intelekt i charakter. Nikdy bych jim nepřiznala, že doma občas zapnu televizi a musím chvíli svoje živé děcko ignorovat.

Chtěla jsem být perfektní matka

Toužila jsem dát svému dítěti vše dobré ještě předtím, než se narodilo. Načetla jsem mnoho knih o výchově, zdravém pohybu a hrách pro děti. Od narození jsem dceři věnovala každičkou minutu, skoro nikoho jsem k ní nepustila.

Po roce mi začaly docházet síly. Připadala jsem si jako zaměstnanec svého dítěte, jenže moje směny nikdy nekončily. Starala jsem se o ni, krmila ji, sloužila všem jejím potřebám a bylo to psychicky náročné. Moje kamarádky, takzvané uvědomělé matky, takový postoj schvalovaly.

Samozřejmě bylo nádherné vidět, jak Beátka roste a je velmi zvídavá a chytrá. Však jsem také hodinu denně věnovala rozvoji jejího malého mozečku pomocí her a rovněž i pohybovému nadání. Každý den jsme také vytvářely nějaký umělecký počin a manžel to večer po práci kvůli nepořádku doma skoro nepoznával.

Už jsem to ani pořádně nebyla já

Že se mnou není něco v pořádku, jsem zjistila, když jsem si vyšla poprvé na skleničku. Kamarád mi cosi vyprávěl a já ho vůbec nevnímala. Bylo pro mě těžké dát plynule dohromady souvětí. S přehledem bych mu ale zarecitovala nějakou říkanku nebo mu vysvětlila dopad chování na dětskou psychiku.

Navíc to jde se mnou od desíti k pěti i s výchovou, už nemám tolik trpělivosti a upřímně řečeno mě nebaví si neustále vymýšlet hry a malou zabavovat. Těším se, až půjde do školky. Moje kamarádky děti do školky asi ani neplánují dát.

Dcera už si všímá toho, že nereaguji na každý její povel a naučila jsem ji koukat na dětské pořady v televizi. Je děsně osvobozující jen si tak sednout, pít kafe a nic neřešit. Možná televize dceři blbne hlavu, jenže já už ji mám zblbnutou na maximum.

Kamarádkám bych svoje poklesky nepřiznala

Co se týče zmíněných kamarádek, už mi lezou na nervy. Stejně bych ale nepřiznala, že dělám ve výchově jisté, pro ně nepředstavitelné chyby. Když nad tím tak přemýšlím, napadá mě, že možná každá z nich ve skutečnosti tajně dítěti dovolí čokoládu nebo kreslený seriál.

Je mi líto, že jsem neuspěla coby dokonalá matka. Jsem sama zvědavá, jaký to bude mít všechno jednou efekt. Nicméně dělám, co můžu, abych si uchovala i svoje duševní zdraví. To bude moje dcera potřebovat i v dospělosti.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články