Historie českého "uheráku": Oblíbený salám vymyslel uzenář Vendelín Kulich

Poličan můžete použít také v nejrůznějších receptech. Tipy na některé z nich přinášíme:
Zdroj: Instagram
Poličan můžete použít také v nejrůznějších receptech. Tipy na některé z nich přinášíme:Kuře s nádivkou z Poličanu

Suroviny:

celé kuře
1 - 2 dl voda na podlití
1 lžička sušený celer
1 lžíce olej
1 ks cibule
100 - 150 g poličan
1/2 směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek)
1 lžíce sójová omáčka
1 plátek máslo
1 dl bílé víno

na potření
1 lžíce olivový olej
1,5 lžičky koření na kuře

Postup:

Celé kuře dobře omyjeme, osušíme a zvenčí potřeme směsí vymíchanou z oleje a koření na kuře. Kuře uložíme do většího pekáčku. 

Na hluboké pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Pak přisypeme hrášek s mrkví a orestujeme. Podlijeme bílým vínem a zprudka necháme vysmahnout. Podle chuti osolíme, ovegetujeme, ocelerujeme a zakápneme sójovkou. Když máme víno téměř odpařené, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a krátce prohřejeme. 

Zeleninovo-uzeninovou směsí kuře naplníme a zbytek rozložíme kolem kuřete. Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct do silně vyhřáté trouby. Pečeme asi 35 - 45 minut, sem tam kuře polijeme šťávou. Pak odklopíme, maso překryjeme plátkem másla a dopečeme doměkka a dokřupava. Chuťovky s poličanovým kornoutkem

Suroviny:

220 gramů sýr krémový 
14 koleček rohlík celozrnný
14 koleček Poličanu
3 kusy sušené hrušky
1 lžíce máslo pomazánkové
pepř bílý 
paprika sladká
sůl

Postup:

Hrušky omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Rohlíky potřeme pomazánkovým máslem, lučinu vyšleháme se solí a pepřem a kolečka salámu do poloviny nakrojíme.

Kolečka salámu srolujeme do kornoutku a cukrářským sáčkem je ozdobně naplníme lučinou, poprášíme paprikou a položíme na plátky rohlíku.

Nakonec doplníme každou chuťovku 2 plátky sušených hrušek.Chlebový špíz s Poličanem

Suroviny:

8 plátků chléb bramborový
1 kus paprika červená
1 kus paprika zelená
120 gramů Poličanu
2 kusy cibule
1 stroužek česnek (utřený, do směsi s olejem )
1 lžička paprika sladká
2 lžíce olej olivový

Postup:

Chléb, salám a papriky nakrájíme na kostičky o velikosti 2 x 2 cm, cibuli na kolečka.

Připravíme si osm špízových jehel nebo špejlí. Na ně střídavě napichujeme suroviny až do jejich spotřebování.

Připravené špízy potřeme ze všech stran směsí oleje, utřeného česneku a mleté papriky. Rozložíme je na grilovací tácky a pečeme na vrchní spirále v troubě vyhřáté na 200° C za stálého otáčení dozlatova.+ 3 fotky+ 4 fotky

Poličan je druh salámu patřící do kategorie trvanlivých fermentovaných masných výrobků vyuzených studeným kouřem. K dokonalosti ho dovedl jeden šikovný uzenář před dvaačtyřiceti lety v Polici nad Metují. Dnes ho však dostáváte na chleba v o dost nižší kvalitě.

Petra Járková
Petra Járková 10. 07. 2019 12:00

Uherský salám je uzenina pocházející z Maďarska. Má stoletou tradici výroby. Je vyroben z libového vepřového masa maďarských bagounů plemen mangalica s přidáním uzené slaniny. Dnes již je nabíjen výhradně do umělých střev. Tradovalo se, že při jeho výrobě se používá i oslí maso, ve skutečnosti je to však jen legenda. Základním kořením je paprika, dále pak bílý pepř a další. Uherský salám je vyráběn za přístupu studeného vzduchu a velmi pomalu uzen. Během suchého zrání vytvoří speciální ušlechtilé ochranné plísně jeho charakteristický bílý povrch.

Nedostatek uheráku

Důvodem vzniku Poličanu byl nedostatek uherského salámu. Technologický postup, který se stal podkladem pro vytvoření původní Československé státní normy, byl vyvinut v Polici nad Metují v tehdejším závodu podniku Východočeský průmysl masný. Výroba byla zahájena kolem roku 1976 až 1977. Na Slovensku se vyráběl pod označením Nitran.

Salám podle norem

Zadání na výrobu fermentovaného masného výrobku se řezníci zhostili naprosto skvěle. Pod vedením Vendelína Kulicha byl vyvinut trvanlivý salám uzený studeným kouřem, který dosahoval vysoké kvality. V létě roku 1977 nebylo v Čechách lahodnější a oblíbenější uzeniny, než byl právě Poličan.

Uzeniny dnes

Po zrušení závazných norem počátkem 90. let 20. století kvalita uzenin obecně poklesla. Poličany od některých výrobců mnohdy nedosahují ani požadované kvalitativní úrovně vyplývající ze závazných předpisů, proto si dejte pozor a pečlivě přečtěte složení, než ho zakoupíte.

NA RECEPTY Z POLIČANU SE MŮŽETE PODÍVAT V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články