Knedlíkové hody: Pochutnejte si na slaných, sladkých nebo preclíkových

Češi jsou milovníci knedlíků
Zdroj: Pixabay
Češi jsou milovníci knedlíkůŠpenátový knedlík není zrovna obvyklý, ale je velmi chutnýČeši milují jak bramborové, tak houskové knedlíkyKromě knedlíků si zamilujete i interiér+ 4 fotky+ 5 fotek

Parádní akci připravil na začátek dubna pro své hosty šéfkuchař průhonické restaurace Babiččina zahrada Michal Šorf. Od pátku do neděle (5. až 7. dubna) bude servírovat kvarteto knedlíkových specialit, k jejichž přípravě ho inspirovala tradiční česká, rakouská a bavorská kuchyně.

Petra Járková
Petra Járková 18. 03. 2019 10:00

Na prvním místě parádního knedlíkového menu stojí legendární vídeňská specialita v podobě pajšlu na smetaně, připraveného z několika druhů masa (konkrétně z jemných telecích jater, plic, srdíčka a ledvinek), který bude podávat s malými vídeňskými knedlíky.

Za bavorskou stranu nastoupí do knedlíkového souboje selečí kotleta doplněná chuťově unikátním preclíkovým knedlíkem a bavorským zelím. U nás poměrně neznámý preclíkový knedlík je jedním z klenotů kuchyně našich západních sousedů.

„Na kousky nakrájené preclíky je třeba vysušit, pak je smíchat s šalotkou opečenou na másle, mlékem a vejcem, ochutit muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Z této směsi se pak dělají velké kulaté knedlíky, přičemž na porci stačí vždy jen jeden knedlík,“ popisuje preclíkový zázrak šéfkuchař Michal Šorf, který vařil několik let v Bavorsku.

Českou kuchyni bude reprezentovat kreativní podoba plněného bramborového knedlíku podávaného s kysaným zelím a smaženou cibulkou. Od proslulé české klasiky se Šorfova verze liší masovou náplní, neboť místo obligátního uzeného bude knedlíky plnit konfitovaným masem z telecí hlavy, které dochutí čerstvými bylinkami.

Čtvrtým knedlíkovým speciálem bude sladký Germknödel, o jehož původ se už po desetiletí přou Bavoři s Rakušany. Jedná se opět o velký kulatý knedlík, který je plněný povidly, sypaný mákem a přelitý máslem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články