Ledové víno: Co byste o této zimní lahůdce měli vědět?

Zmrzlé hrozny a výroba ledového vína patří k náročným záležitostem.
Zdroj: Pixabay
Slámová a ledová vína se sklízejí v zimě.Zmrzlé hrozny pro výrobu ledového vína.Zmrzlé hrozny a výroba ledového vína patří k náročným záležitostem.Sklizeň ledového vína.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ledové víno je velmi speciální víno, které vzniká za zvláštních podmínek. Jde o opravdovou lahůdku, která se pije převážně ke sladkým dezertům a moučníkům. Jak se ledové víno vyrábí, jak ho servírujeme nebo jaké jsou jeho základní charakteristiky?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 02. 2019 16:00

Ledové víno je specifické hlavně pro střední Evropu a Kanadu, kde najdete nejvíce výrobců těchto vín. Jsou zde totiž nejvhodnější podmínky pro pěstování tohoto typu vína. Ledové víno je typ přívlastkových vín, která se vyrábějí ze zmrzlých hroznů. Sklízejí se při teplotě -7 °C a více.

Typickými charakteristickými znaky těchto vín jsou:

víno s výrazným aroma

velmi sladké víno

nižší obsah alkoholu (8 až 9 %)

vysoký obsah zbytkového cukru

Všechna tato vína jsou sladká a velmi extraktivní. Mají příjemné exotické aroma s tóny ovoce, dále lze hledat vůni medu, citrusů a maracuji. Ledová vína mohou být bílá, červená i růžová.

Jak to vše začalo a odkud k nám ledové víno vůbec přišlo?

První historické poznatky ledového vína se objevují již v roce 1794, a to z oblasti Franconia, kdy přišel zřejmě nečekaný mráz. Ledové víno si získalo natolik velikou oblibu, že se začalo pít opravdu ve velkém. Jeho výroba se tak rozšířila do většiny severských vinařských států. Vše se dělo v průběhu 20. století. Nejznámějšími výrobci ledového vína jsou hlavně Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a od roku 1983 Kanada.

V České republice se výroba tohoto vína také rozběhla, a to v druhé polovině devadesátých let 20. století. Své označení "přívlastkové víno" oficiálně získalo v roce 2000, kdy bylo zařazeno do vinařského zákona.

K jakým pokrmům se ledové víno nejvíce hodí?

Ledové víno není určeno pro každodenní pití, jde o skutečnou lahůdku. Doporučujeme si ho vychutnat ke sladkým dezertům, moučníkům a pokrmům. Jeho sladká chuť sladkou chuť neznásobí, ale spíše ji tlumí.

Rovněž si lze víno vychutnat jako aperitiv k sýrům s modrou plísní, je výborné k čerstvému ovoci. Nelze opomenout pokrmy z masa, vychutnat si ho můžete například ke kachním nebo husím játrům na medu.

Jak podávat ledové víno?

Abyste si ledové víno maximálně užili, je důležité ho servírovat ve správné teplotě, která se pohybuje mezi 9 až 11 °C. Vyšší teplota se už nedoporučuje, může tak dojít ke snížení kvality vašeho požitku. Pro nejlepší požitek z ledového vína ho servírujte v kvalitních sklenicích na víno.

V čem je tajemství výroby ledového vína?

Princip výroby ledového vína spočívá v dodržení teploty sklizně a lisování hroznů. Teplota nesmí být od sklizně po dobu lisování menší než -6 °C. Hrozny nesmí během lisování v žádném případě rozmrznout. Po celou dobu výrobního procesu tak šťáva z hroznů neroztaje. Během lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Minimální hranice cukernatosti ledového vína je 27 stupňů.

Pěstování ledového vína je docela riskantní a náročný proces. Víno se musí nechat na keřích do prvních mrazů, s čímž mohou vzniknout problémy. Hrozny mohou být napadeny hnilobou, dále mohou být napadeny a poškozeny ptactvem nebo je také ohrožují zloději.

Pro výrobu ledového vína se používají pozdní odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

Všechna tato vína jsou velmi extraktivní a sladká, plní se do malých láhví (obvykle 0,2 l nebo 0,375 l). Složitý a náročný proces technologie výroby a vysoká kvalita tohoto vína se samozřejmě odrazí ve vysoké ceně. Takže počítejte s tím, že si za toto víno trochu připlatíte. Vše o slámovém víně se můžete dozvědět na webu Potrebyprovino.cz.

 

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články