Jako od Itala: Jak na chutnou domácí pizzu?

U pizzy je nejdůležitější kvalitní těsto
Zdroj: Pixabay
U pizzy je nejdůležitější kvalitní těstoPokud nemáte rádi rajčatový základ, udělejte si smetanovýSalámová pizza 

Suroviny:

sušené oregano
80 g strouhaný sýr
4 ks rajčata
150 g Poličanu

těsto

1 lžička sůl
200 ml mléko
350 g hladká mouka
80 g máslo
2 lžičky prášek do pečiva

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme máslo a mléko a vše zpracujeme na hladké těsto. Těsto rozdělíme na čtyři porce. Každou porci vyválíme na pomoučené pracovní ploše na kolo o průměru 15cm. 

Kola položíme na plech vyložený papírem na pečení. Omyjeme rajčata, odstraníme důlek od stopky a nakrájíme na plátky. Rajčata a salám naskládáme na těstová kola. Posypeme sýrem a oreganem. 

Troubu předehřejeme na 225°C a pečeme asi 12min.

Pizza s pršutem a ovocem+ 6 fotek+ 7 fotek

Pizza, jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Milují ji malí i velcí. Připravit ji lze na bezpočet způsobů a každý si najde tu svou. Základem je vždy však dobré těsto. Jak na tu nejkřupavější pizzu jak od profesionála?

Petra Járková
Petra Járková 20. 02. 2019 10:00

Pizza je tradiční italské jídlo a výroba tohoto pokrmu se řídí jistými pravidly. Po stovky let se receptura pizzy příliš neměnila. Základem je kynuté těsto, česnek a olivový olej. Jakmile se však objevily nové přísady, jako různé typy sýrů nebo rajská jablka, rozšířila se i nabídka.

Připravit si domácí pizzu může být dobrou rodinnou zábavou na nedělní zimní podvečer. Děti se nejen něco naučí, ale zabaví se, pomohou vám a jistě ocení, že si na pizzu mohou dát jen to, co mají rády.

Suroviny:

600 g hladké mouky

1 sáček sušeného droždí

100 ml olivového oleje

1 lžička soli

Na potření:

250 g rajčatového pyré

100 ml olivového oleje

2 stroužky česneku, drceného

1 lžička přírodního cukru

sůl

sušené nebo čerstvé bylinky (bazalka, tymián, saturejka, oregano)

Příprava:

Hnětení

V míse smíchejte prosátou mouku, droždí, olej a sůl a prohněťte. Měli byste získat měkké, vláčné těsto – podle potřeby do něj můžete přidat trochu vlažné vody. Vytvarujte kouli a nechte na teplém místě kynout 45 minut na dvojnásobný objem.

Válení

Zatímco těsto kyne, připravte si rajčatovou omáčku a suroviny na oblohu. Smíchejte pyré s česnekem, cukrem, solí, olejem a bylinkami. Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenčí kolečka. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník o velikosti plechu.

Zdobení

Hlubší plech vyložte pečicím papírem a na něj rozprostřete těsto. Pomocí mašlovačky ho potřete rajčatovou směsí. Jemně osolte a navrch naklaďte očištěné a pokrájené suroviny na oblohu dle vlastního výběru. Oblíbené jsou sýry, šunky, salámy, ale i kukuřice, tuňák, slanina nebo třeba kuřecí maso. Záleží prostě jen na vás, jakou variantu pizzy zvolíte.

Pečení

Předehřejte troubu na 180 °C. Obloženou pizzu zakapejte olivovým olejem a dejte asi na 45 minut do vyhřáté trouby. Pokud se shora připéká, zakryjte ji pečicím papírem. Po upečení posypte parmazánem a podávejte.

Pokud hledáte inspiraci, jakou pizzu si připravit, podívejte se na ty nejoblíbenější do naší galerie.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články