Anežka (38): Neplánovaně jsem otěhotněla. Manžel se zachoval jako největší zbabělec

Anežka (38): Neplánovaně jsem otěhotněla. Manžel se zachoval jako největší zbabělec
Zdroj: Freepik

Anežka měla již od mládí jasnou vidinu své budoucnosti. Nikdy si nepřála mít děti. Stejný názor sdílel i její manžel. Jenže jednoho dne jim osud udělal tlustou čáru přes rozpočet.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 18. 04. 2021 13:00

S Matějem (41) jsme se poznali před 20 lety. Velmi jsme si rozuměli. Měli jsme společné záliby a podobné představy o budoucnosti. Po pár letech jsme se vzali a pořídili si byt. Všechno šlo podle plánu, teď se mi ale svět obrátil vzhůru nohama.

Nechtěli jsme nikdy rodinu

S Matějem jsme od začátku vztahu věděli, že nechceme mít děti. Kvůli tomu jsme museli vydržet nátlak rodičů, pro které to byla obrovská rána. Rodinu jsem se rozhodli nezakládat hned z několika důvodů. Ani jeden z nás nikdy na děti nebyl. Neměli jsme potřebu vyhledávat jejich společnost, ani nám netikaly biologické hodiny.

Život bez dětí nám vyhovoval, měli jsme čas na všechny své koníčky. Jezdili jsme na výlety i na dovolené do exotických zemí. Což si nemyslím, že bychom s dětmi zvládli. Nám se tím splnil celoživotní sen a s páry, které měly děti, bychom nikdy neměnili.

Zjistila jsem, že jsem těhotná

Jenže naše idylka nedávno skončila. Před dvěma měsíci jsem zjistila, že jsem těhotná. Nechápu, jak se to mohlo stát. Už od 20 let beru pravidelně antikoncepci a vím jistě, že jsem si ji nezapomněla vzít. Podle gynekologa se to však může stát.

Hned po zjištění, že čekám dítě, jsem věděla, že si ho nechám. Ne že bych po něm najednou toužila, ale jsem člověk, který bere život tak, jak jde. Přišlo by mi zbabělé jít na potrat.

Nechce o dítěti ani slyšet

Manžel však šťastnou novinu s takovým klidem nepřijal. Dlouho mě přemlouval, abych šla na potrat. Nakonec mi dal ultimátum. „Buď půjdeš na potrat a budeme žít jako předtím, nebo požádám o rozvod,“ prohlásil nekompromisně.

Bylo to, jako by mi vrazil dýku do zad. Nečekala bych takové chování od člověka, kterého znám 20 let. Přišlo mi, jako by ho vidina dítěte změnila. Rozhodně se mu nedá upřít, že by si nestál za svými názory. Jít na potrat jsem znovu odmítla a Matěj se ode mě odstěhoval.

Před třemi měsíci by mě ani ve snu nenapadlo, že budu čekat dítě a že se s manželem kvůli tomu rozejdeme. Život opravdu nejde naplánovat a vždy si na nás nachystá něco nečekaného.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články