Berta (28): Zesnulá mamka se se mnou snaží spojit. Bojím se toho, co mi chce říct

Berta (28): Zesnulá mamka se se mnou snaží spojit. Bojím se toho, co mi chce říct
Zdroj: Unsplash

Bertě před lety zemřela maminka. Spáchala sebevraždu. Berta se z toho roky dostávala, až jednoho dne došla ke smíření. A právě v tom čase se s ní maminka pokusila spojit. Berta to však odmítá. Nechce otevírat minulost.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 07. 2022 16:00

Máma spáchala sebevraždu, když mi bylo šestnáct let. Důvod jejího náhlého odchodu neznám. Nemám zdání, co ji trápilo natolik, že si vzala život. Jak se ale zdá, chce mi to říct teď, když už nežije. Našemu spojení se vyhýbám, mám totiž strach z toho, co by mi řekla.

Nevím, proč si mamka vzala život

Do poslední chvíle, co mamka žila, mě nenapadlo, že ji něco trápí. Nedala na sobě nic znát. Když jsme ji s taťkou našli doma, jak visí na laně, bylo to něco, co nikdy nevymažu z paměti. Zůstaly po ní jen vzpomínky. Nezanechala ani žádný dopis s vysvětlením nebo rozloučením. Prostě najednou nebyla.

Každý z nás nesl odchod milované osoby po svém. Táta truchlil a já se zlobila. Několik let byl ve mně šílený vztek. K tomu stovky otázek, na které mi nikdo nedokázal odpovědět. Tak moc jsem si přála vědět, proč si vzala život. Proč něco neřekla? Mohla jsem jí pomoci, ať už šlo o cokoliv. Její čin jsem roky považovala za zbabělý.

Po dalších letech se vztek přeměnil ve smutek a stesk. Přišly životní situace, kdy mi mamka velmi chyběla. Třeba když jsem se vdávala. Nebo když se mi narodila dcera. Myslela jsem si, že všechny tyto věci bude mamka prožívat se mnou. Po nějaké době jsem pocítila, že jsem s tím smířena. Chyběl už jen kousek k odpuštění.

Mamka se se mnou snaží spojit

A právě v té době jsem měla pocit, že se se mnou snaží spojit. Častokrát jsem svém bytě slyšela její hlas. Nechtěla jsem na něj reagovat, vždy jsem před ním utekla. Mamka mi ale začala chodit i do snů. Jako kdyby mi chtěla říct, proč to udělala. Jenže já už o to po tolika letech nestojím. Konečně jsem začala zase žít a za tou tragickou etapou jsem udělala tlustou čáru.

Moje dobrá kamarádka se věnuje numerologii a umí věštit. Vyhledala jsem ji a popsala celou situaci. Když mi řekla, že se se mnou mamka skutečně snaží spojit, nepřekvapilo mě to. „A co po mě chce? Teď? Po tolika letech?" ptala jsem se.

„Máš možnost se s ní spojit," nabídla mi. A když nechci?" zajímalo mě. Tak se může stát, že ti nedá pokoj. Může tě pronásledovat celý život," zmínila se kamarádka. Možná už chce navždy odejít, ale potřebuje k tomu tebe, aby ti sdělila, co ji zde drží," vysvětlovala mi. Málem se mi z toho rozskočila hlava. Nakonec jsem se rozhodla, že to celé budu ignorovat.

Bojím se toho, co uslyším

Jenže k hlasům a snům se přidala čísla. Všude najednou vídám čísla 22 a 33. Podle kamarádky je to další signál, že se chce mamka se mnou spojit. Naléhá hodně. Musíš se tomu postavit," vyzvala mě kamarádka. Já ale nechci. Odmítám znovu trpět a být nešťastná. Je to za mnou," odmítla jsem to dále řešit. Čím víc se ale snažím mamku ignorovat, tím víc ji všude vidím a slyším.

Nakonec mi nezbyde nic jiného, než se s ní spojit. Já se ale strašně bojím. Nevím, co uslyším, co mi řekne a co to se mnou udělá. Kamarádka mi radí, abych začala pravidelně meditovat. Díky tomu bych měla být schopna se s mamkou spojit. Myslela jsem si, že už je to pryč, ale jak se zdá, musím minulost znovu otevřít.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články