Jiřina (45): Zesnulý táta našel způsob, jak nás dát s mamkou zase dohromady

Jiřina (45): Zesnulý táta našel způsob, jak nás dát s mamkou zase dohromady
Zdroj: Freepik

Když Jiřině zemřel otec, její vztah s matkou se stal neúnosným. Ta totiž byla plná zlosti a nenávisti. Jiřina se postupně hroutila a pomýšlela na nejhorší. Když jí doma prasklo zrcadlo, nebo spadla samovolně květina, netušila, že je za tím táta, který jí dodává sílu. Nezůstalo jen u toho. Zesnulý otec navštívil i matku, aby jí otevřel oči.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 03. 2022 15:00

Už to bude nějaký ten pátek, co mi zemřel táta. Všichni členové rodiny se s tím tak nějak popasovali. Až na mamku, která se změnila v osobu plnou nenávisti. Byla jsem dlouho pod její mocí a nedokázala se tomu bránit. Zašlo to příliš daleko. Nakonec nám ze začarovaného kruhu pomohl zesnulý tatínek.

Máma mě vinila z tátovy smrti

Vždycky jsem k tátovi měla o chlup blíž než k mámě. Rád mi naslouchal, chápal mě a vnímal jako originál. Máma ke mně měla výhrady, jako kdybych pro ni nebyla dost dobrá. Táta nás od sebe často trhal a prosil mámu, aby mě nechala být. Dokud žil, byla jsem pod jeho ochranou. Co umřel, můj vztah s mámou šel z kopce.

Od pohřbu na mě nepromluvila normálně. Valila jen samé výčitky, nadávala mi a myslím, že se to pohybovalo na hranici psychického teroru. Musela jsem vyhledat odbornou pomoc, protože jsem se z toho začala hroutit. Moje vůle vymanit se z její moci na to nestačila. Bohužel, ani psycholog mi nepomohl tak, jak bych očekávala.

Máma pochopila, že má nade mnou nadvládu a já tomu zcela propadla. Zašlo to tak daleko, že mě začala obviňovat ze smrti otce. „Kdybys na něm pořád tak nevisela, mohl by žít. Ty můžeš za to, že už tady není. Nenávidím tě," pronesla onehdy. Na moji už tak dost narušenou psychiku to bylo opravdu dost. Začala jsem pomýšlet na sebevraždu.

Kolem mě se začalo dít něco zvláštního

Nechala jsem si předepsat alespoň léky na spaní, protože jsem kvůli matce nedokázala ani v klidu usnout. Celá situace začala být neúnosná. A navíc se mi děly věci, pro které jsem neměla vysvětlení. Jednou ráno, když jsem se upravovala v koupelně, z ničeho nic prasklo zrcadlo. Vytvořila se na něm rozsáhlá pavučina. Nevypadl ani střípek, bylo to zvláštní.

Několik dní na to se samovolně skácela k zemi palma, kterou mi táta kdysi daroval. Vysypaná hlína vytvořila srdce. Byl to další prazvláštní důkaz toho, že se kolem mě něco děje. Když se mi začaly zdát sny o otci, který mi dodával odvahu postavit se matce, došlo mi, že musím začít jednat.

Jenže, než jsem stihla cokoliv udělat, pozvala si mě k sobě máma. Čekala jsem další salvu nadávek a urážek. To se ale nestalo. Máma seděla se založenýma rukama a zdála se být uplakaná. „Někdo mě v noci navštívil," začala tiše. „Byl to táta," polkla slzy. „Víš o co mě prosil?" zeptala se. Já jen zakroutila hlavou.

Zesnulý táta nás s mamkou zase spojil

„Řekl mi, že ty za nic nemůžeš, že mě miluješ," řekla tiše a zadívala se z okna. „Prosil mě, abych tě milovala, tak jako to uměl on. Nebyl to jen obyčejný sen, bylo to jeho posmrtné přání. A já ho musím splnit,“ podívala se mi do očí a podala mi ruku. „Prosím, odpusť mi moji zlost a nenávist," a pevně mi tiskla ruku.

V prvních chvílích jsem nebyla schopna slova. Přemítala jsem si v hlavě ty náhody, co se mi poslední dobou děly. Zrcadlo nebo hlína ve tvaru srdce u mě doma. Máma během mého přemýšlení stále čekala na reakci. „Já to dokážu. Otázkou je, jestli mě ty dokážeš milovat," odpověděla jsem. V ten moment jsem si připadala tak silná. Poprvé jsem se matce postavila. Má to dobrý konec. S mámou se hodně věcí změnilo. Za napravení našeho vztahu ale vděčíme tátovi, který už se na to seshora nemohl dívat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články