Dagmar (45): Poskytli jsme tchyni azyl během rekonstrukce. Neustále nás terorizuje a my ji nemáme kam vystěhovat 

Dagmar (45): Poskytli jsme tchyni azyl během rekonstrukce. Neustále nás terorizuje a my ji nemáme kam vystěhovat 
Zdroj: Unsplash

Dagmar tráví poslední týdny mimo domov, aby se vyhnula tchyni. Ta se kvůli rekonstrukci bytu usídlila u Dáši. Dokud nežily ty dvě pod jednou střechou, celkem spolu vycházely.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 05. 08. 2023 10:00

Moje tchyně Jiřina (72) mi nikdy nevadila, dokonce jsem tvrdila, že spolu skvěle vycházíme. Pak se k nám ale na krátký čas musela přestěhovat a změnila jsem názor. Abych se udržela, musela jsem se skoro odstěhovat já.

S tchyní jsem měla fajn vztah proto, že jsme se moc nevídaly

Zatímco si jiní na svoje tchyně stěžovali nebo si vyprávěli známé vtípky, já byla v pohodě. S Jiřinou jsem neměla žádné problémy. Je ale pravda, že jsme se viděly sotva jednou za měsíc na rodinném obědě. Když se narodily děti, hlídala je v rámci svých možností a to mi vyhovovalo.

Byla jsem ochotná přehlédnout některé její výchovné manýry. Dost děti peskovala kvůli maličkostem, ale ani to mě nedonutilo pohled na ni přehodnotit. Pak přišel den, kdy nás s manželem požádala, zda by u nás nemohla bydlet.

„Bylo by to jen pár týdnů, musí se to po letech vymalovat. Udělají mi nové podlahy a kuchyňskou linku,“ vysvětlovala a já na rozdíl od manžela neviděla problém. Jenže se ukázalo, že jsem Jiřinu pořádně neznala a její „mouchy“ doposud přehlížela. 

Věkem se všechny špatné vlastnosti prohlubují

Po třech dnech s Jiřinou jsem ji měla plné brýle. Děti utíkaly do pokojů a manžel se vymlouval na přesčasy v práci. Ta ženská byla nesnesitelná, jak jsem to jen mohla přehlédnout? Dočetla jsem se, že mnoho špatných vlastností se stářím násobí. 

Jiřina nepeskovala jen děti, ale i mě. Neustále po nás něco uklízela a u toho se nahlas divila, jak můžeme dobrovolně žít v chlívku. Na moje květinové dekorace se dívala téměř zhnuseně. Sušené květy prý jen chytají prach. To všechno by ještě šlo. Jenže si s přibývajícím věkem začala stěžovat na zdravotní potíže. 

Denně jsem si vyslechla, jak „nemůže na stolici“, bolí ji střeva a natéká jí koleno. Usmyslela si, že vydržím vše a povyprávěla mi rovněž i o hemeroidech. Když došla veškerá témata ohledně jejího zdraví, vytáhla z rukávu diagnózy všech svých známých. Zvedal se mi žaludek a ztrácela jsem chuť k jídlu. Štvalo mě, že se ostatní členové rodiny klidně „zdejchli“ a já musím toto všechno už třetí týden absolvovat sama.

Víkendy trávím na wellness, večery v kině

Jak se zdá, Jiřince se u nás zalíbilo. A tak jsem vyklidila pole a každý víkend trávím někde na cvičení, wellness či u kamarádky na chatě. Nechávám manžela ve štychu i během pracovních dní. Po večerech jsem většinou v kině, viděla jsem už všechny premiéry. 

Jinou možnost nevidím, protože pokud bych strávila v přítomnosti tchyně ještě další den, asi bych už byla sprostá. Vyrazila jsem se podívat na její byt a zjistila dost smutnou věc, rekonstrukce se moc neposunula. Tchyni zřejmě došly finance. Budeme muset podlahy „zasponzorovat“, abychom se jí zbavili co nejdříve.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články