Jarmila (37): Můj tchán je horší než tchyně. Nelíbí se mu, jak vychovávám své děti

Jarmila (37): Můj tchán je horší než tchyně. Nelíbí se mu, jak vychovávám své děti
Zdroj: Freepik

Jarmila se ze svých dětí snaží vychovat vnímavé a empatické lidi. Jenže její tchán Andrej na to má jiný pohled. Ze čtyřletého Lukáška by rád měl tvrdého chlapa, kterého jen tak něco nerozhodí.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 07. 2023 10:00

Mám dvě krásné děti, sedmiletou Aničku a čtyřletého Lukáše. Byla bych ráda, kdyby mohli vyrůstat také s babičkou a dědou. Jenže já to někdy nezvládám. Zatímco tchyně Kateřina (65) je fajn, tchán Andrej (68) je na stará kolena zapšklý dědek.

Tchán mi kecá do výchovy

Od té doby, co je tchán v důchodu, má možná až příliš mnoho času. Nebo neví, jak s tím časem nakládat. Rozhodl se totiž, že mi bude kecat do výchovy. Když třeba jdeme společně ven a Lukášek spadne a zraní se, já si ho přitulím a snažím se ho rozveselit. Tchán to nese nelibě, prý z něj nevyroste chlap.

Jarmilo, musíš se postarat o to, aby z Lukáše vyrostl pořádný chlap. Nemůžeš ho chránit před všemi potížemi. Když ho příliš rozmazlíš, vyroste z něj měkota," pronesl vážně. A bylo mu jedno, že to Luky všechno slyšel. Nevěděla jsem, co v té chvíli mám říct. Tak jsem syna odnesla na hřiště a tchána tam nechala stát.

Můj malý Lukáš je něžný a citlivý, ale to nevidím jako životní překážku. Navíc jsou mu jenom čtyři roky, takže jeho osobnost se ještě jen formuje. Kateřina mi pak zavolala a za Andreje se omluvila. Prý už je jednou takový a nedá se s tím nic dělat.

Nelíbí se mi tchánův přístup k výchově

Když jsem večer uložila děti, svěřila jsem se manželovi s tím, co mi řekl tchán. Bylo na něm vidět, že trochu váhá, ale pak mi začal vyprávět, jak z něj táta chtěl vychovat tvrdého chlapa. A výsledkem je snad jenom to, že si k sobě nikdy pořádně nenašli cestu. „Vidíš, přesně kvůli tomu chci Lukyho vychovávat po svém. Nerada bych ho ztratila," řekla jsem mu.

Já jen nevím, jestli bude připravený na dnešní svět," pronesl po chvíli manžel. „Taky se mi úplně nelíbí to, co dělá táta, ale možná má v něčem pravdu," dodal. Snad nemusím říkat, že jsme se toho večera trochu pohádali. Ale já si pořád myslím, že člověk s empatií zajde dál než s tvrdostí.

A rozhodně bych ze svých dětí měla raději lidi, kteří budou mít pochopení pro druhé a budou s nimi dobře vycházet. V tom se shodnu i s Kateřinou. Kdo by řekl, že najdu společnou řeč s tchyní... Když jdeme na procházku s dětmi, je to úplně o něčem jiném. Užijeme si spoustu zábavy, objetí a Lukášek ji pořád drží za ruku. To se s tchánem rozhodně nestane.

Nechci děti připravit o dědu

A já teď nevím, co mám dělat. Anička a Lukášek mají dva staré rodiče, nechci jim říct, ať si dědu nevšímají. Zatímco Lukáš to vůbec neřeší, Anička už vnímá, co se děje kolem. Když má tchán řeči o výchově, vždy se na mě tázavě podívá.

Nechci ho nijak shazovat, takže jsem jí řekla, že má zkrátka jiný pohled na svět a je to úplně normální. S takovými lidmi se bude setkávat celý život. Napadlo mě pak, že možná to není zase tak na škodu. Jasně, spory s tchánem mě moc netěší, ale když se nebavíme o výchově, dá se to s ním vydržet. Děti alespoň uvidí, že se dá vycházet i s člověkem, který má jiný názor.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články