Dana (34): Můj manžel je ve společnosti úžasný bavič, ale doma se z něj stává naprostý morous

Dana (34): Můj manžel je ve společnosti úžasný bavič, ale doma se z něj stává naprostý morous
Zdroj: Freepik

Dana fascinovaně pozoruje proměny svého manžela. Ve společnosti je zábavný a lidé ho mají rádi. Jenže doma funguje úplně jinak. Je uzavřený a moc nemluví. Otázka zní, kde je vlastně sám sebou...

Michaela Hájková
Michaela Hájková 28. 06. 2023 07:00

S Radimem (40) byla vždycky zábava. Umí poutavě vyprávět a rozproudit náladu u stolu. Nicméně jsem si musela dlouho zvykat na to, že doma je Radim pravý opak. Má až nepříjemnou povahu, je neustále rozčilený a žerty jdou stranou. Mám si to brát osobně?

Bavit se umí jen ve společnosti

na začátku vztahu jsem pociťovala znatelný rozdíl v Radimově chování. Na našich schůzkách hýřil vtipem a já se nepřestávala popadat za břicho. Pak jsme spolu začali bydlet a já brzy pochopila, že Radim doma upřednostňuje klid. Zavíral se v pracovně u počítače, relaxoval u hudby a moc toho nenapovídal.

Zprvu jsem to brala osobně a obávala se, že je mezi námi něco špatně. Pak jsem si ale zvykla, protože mám sama ráda klid. Radimovy nálady se časem vyhrotily, to už jsme byli manželé. Dnes si říkám, že jsem dobrovolně vlezla do chomoutu a tak si nemám co stěžovat.

Pořád mi ale připadá neuvěřitelné sledovat svého muže ve společnosti, řekněme na srazu s přáteli nebo rodinné slezině. Je to stále ten veselý kašpar, co dokáže všechny rozesmát, vypráví přehnané historky a není chvíli zticha. Dnes už se nedokážu smát spolu s ostatními, jeho rozpolcenost mi to nedovolí.

Doma je s ním nuda

Kamarádky si myslí, že je u nás doma legrace na denním pořádku. Připadá mi, že všem trochu lžu. Jakmile jsme jen my dva, nastane ticho. A co víc, z Radima se stal morous, jakým dříve nebýval. Na všechno si stěžuje, mračí se od božího rána a večer se u televize tváří jak boží umučení.

Snažila jsem se s ním o tom nejednou promluvit, ale nechápal mě. „Mám snad mezi lidma mlčet jak ryba? Od toho mám tebe,“ uchechtl se, což se mně dotklo, neboť já před více lidmi opravdu raději mlčím. Vyprávět jako on vážně neumím a vtipy pokaždé popletu. Ráda jezdím na dovolenou s přáteli, Radim se pak chová vesele. Když jedeme sami dva, jsme celou dobu zticha a já si můžu přečíst celou Vojnu a mír.

Uvažovala jsem nad tím, jaké to bude, až si pořídíme dítě. Nechtěla bych, aby vyrůstalo s tatínkem, co se doma zavírá před světem a je s ním veselo jen venku s ostatními dospělými. Někdy stačí, když Radimovi někdo zavolá. Jeho hlas se po tichém víkendu najednou změní a já slyším hlasitý smích. To už mi přejede mráz po zádech.

Bylo by fajn, kdyby našel balanc

Můj manžel zřejmě má jakýsi syndrom klauna, kdy má pocit zodpovědnosti za veškerou zábavu. Jenže ho stojí obrovskou námahu, aby se všichni v práci nebo na setkání skvěle bavili. Výdej energie si pak kompenzuje tím, že se doma chová „normálně". Odmlčí se a uzavře, což odnáším já. Potřebovala bych, aby si Radim našel nějaký balanc.

Lidé už si na jeho ražení zvykli a jsou ochotní měnit termín oslavy jen kvůli tomu, aby dorazil. Někdy jsem z toho otrávená, protože nikdo netuší, jak ho to vysává. Zkouším s ním o tom mluvit a najít východisko nebo alespoň důvod, proč to tak má nastavené. Byl prý šaškem třídy už na základce, takže kořeny problému jsou až někde v dětství...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články