Dana (38): Díky rozbitému telefonu jsem si uvědomila, co dělám ve vztahu špatně

Dana (38): Díky rozbitému telefonu jsem si uvědomila, co dělám ve vztahu špatně
Zdroj: Freepik.com

Dana chtěla být ve všem dokonalá. Chtěla být skvělá máma, vzorná manželka a žena, co i na mateřské umí vydělat peníze. Netušila však, že její honba za dokonalostí jí ničí manželství. Přišla na to zcela náhodně, když tchyni opravovala telefon a našla zprávy od manžela.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 01. 2021 11:30

Jsem za Hynka vzdaná tři roky, ale žijeme spolu dvanáct let. Sama jsem na sebe byla pyšná, jak všechno doma zvládám. I na to, jak jsem vzorná manželka.

Touha po dokonalosti

Chci mít všechno perfektní, což není zrovna lehký úkol. Nejdůležitější ale pro mě je, že jsem mámou dvou krásných dětí. Natálie (9) a Jiřík (7) jsou mým štěstím. Když se nám narodila dcera, hodně jsem se jí věnovala. To samé bylo i s Jiříkem. I tak jsem si ale dávala pozor, aby manžel Hynek nestrádal. Vařila jsem každý den teplé jídlo a neodmítala jsem ani postelové radovánky.

Když děti odrostly, našla jsem si brigádu. Na nedalekém sídlišti jsem jednou týdně uklízela pět vchodů. V té době byly děti ještě malé, ale tchyně Marie mi je vždy ráda pohlídala. Takže mimo to, že jsem byla vzorná máma a skvělá manželka, jsem ještě dokázala přinést domů nějaké peníze. Nebylo to vždy jednoduché, občas jsem se cítila vyloženě vyčerpaná.

Úleva přišla, když šla dcera do školky, a já tak měla na starost jen jedno dítě. Dalo se zase o něco lépe fungovat. Dokonce jsem si dodělala kurz jógy, abych ji mohla chodit předcvičovat. Což znamenalo, že něco opět vydělám, ale navíc si zlepším postavu. Problém byl v tom, že jsem si přišla doma ze strany Hynka nedoceněná.

Rozbitý telefon

Stačilo, aby Hynek sem tam řekl děkuji. Jenže přišel z práce, laxně si pohrál s dětmi a věnoval se mobilu. Mlčela jsem, protože jsem chápala, že po celém dni v práci potřebuje čas pro sebe. Na druhou stranu já jsem také žádný neměla. Nebýt jeho matky, nemohla bych ani brigádničit a vydělávat peníze.

Jednou mi volalo cizí číslo. Ukázalo se, že je to tchyně, která mě prosila, jestli bych se k ní nemohla přijet podívat na rozbitý telefon. Věděli jsme o ní, že elektronice téměř vůbec nerozumí. Protože mi dost pomáhala, neváhala jsem, a jak to šlo, rozjela jsem se k ní. Alespoň jsem jí to mohla nějak oplatit.

Tchyně vzala děti a šla s nimi na hřiště. Já jsem se snažila rozchodit telefon. Zadala třikrát špatně PIN, takže to po ní chtělo další kód. Dala mi k přístroji všechny papíry, takže jsem telefon docela rychle uvedla do chodu. Jak byl celý den vypnutý, začaly jí chodit zprávy. Většina z nich byla od Hynka.

Zprávy mi otevřely oči

Nikdy jsem v soukromí druhých neslídila. Jenže teď jsem byla zvědavá tak moc, že jsem si zprávy přečetla, a nestačila se divit. Byly tam zprávy klidně rok staré. Hynek si v nich stěžoval, jak je v manželství nespokojený. Jak jsem se mu odcizila, protože se pořád za něčím honím a na něj zapomínám. Nechápala jsem, proč to neřekl rovnou mně.

V jedné zprávě stálo: „Mami, ona se snaží být dokonalá na všech frontách a já se kvůli tomu cítím jako blbec.“ Podle Mariiných odpovědí bylo jasné, že tchyně je na mojí straně, což mě potěšilo. Když jsem si dala dvě a dvě dohromady, došlo mi, že moje touha po dokonalosti náš vztah zabíjí. Brigádu jsem pustila. Začala jsem ukazovat svoji zranitelnost a nutnost jeho pomoci. Vlastně se mi také ulevilo.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články