Denisa (30): Moje babička propadla teleshoppingu. Poslední důchod utratila během jediného týdne

žena, stáří
Zdroj: pixabay.com

Teleshoppingy útočí zejména na starší lidi, kteří jim často podlehnou. Televizním lákadlům propadla i babička Denisy, která se bohužel začíná dostávat do nepříjemných finančních problémů.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 18. 07. 2020 13:00

Moje babička byla snad od svých dvaceti let s dědou. Nedali bez sebe ani ránu a společně trávili každou možnou chvíli. Jenže děda před dvěma lety zemřel a babička zůstala sama. Letos jí bylo 75 let, a jak sama říká, žádného nového nápadníka už nechce.

Naučila se na tabletu

Po dědově smrti trávila hodně času s rodinou. Má tři děti, takže si ji k sobě každý na pár dnů vzal, případně jsme byli s babičkou i my vnuci a vnučky. Takto to trvalo asi rok, po kterém se babička pomalu zase začala vracet do normálu a zase fungovala sama.

Doma trávila pořád více času a dokonce se naučila zacházet s tabletem. Jeden jsme jí proto koupili a byli jsme rádi, že jsme s ní mohli být neustále v kontaktu, i když byla zrovna sama. Čas jí tak utíkal rychleji a my všichni jsme mohli být klidnější, že se naše babi zase začíná zajímat o věci, které se dějí okolo ní.

Na tabletu si četla zprávy, hrála karty a další online hry, při kterých jí utíkal čas. O jedné věci nám ale neřekla – začala nakupovat. Nekupovala si však oblečení, ale všelijaké pofiderní přikrývky, podsedáky, nože a dokonce i nářadí, které vůbec k ničemu nepotřebovala.

Dluží kamarádce

Na začátku toho nekupovala moc, takže to její rozpočet nijak zvlášť nepoznal. Navíc měla něco naspořeno po dědovi, takže pořád měla z čeho brát. Jenže sama nevěděla, že se její zásoby pomalu začínají tenčit, a ona své nové závislosti propadala víc a víc. Dokonce už nakupovala i přes televizní teleshopping, kde objednala kdeco od hrnců přes šperky až po nejrůznější elektroniku.

Babička to všechno harampádí skladovala doma, kde jí to vůbec k ničemu nebylo. Domů si nezvala návštěvy, aby se neprozradila, a místo toho chodila pryč vždy ona, takže nikdo o ničem nevěděl. Jenže nedávno jsme zjistili, že si už nějakou dobu půjčuje peníze od své kamarádky, a že jí dluží skoro už padesát tisíc. Když se to dozvěděla máma, tak na ni udeřila a babička šla s pravdou ven. Dokonce se přiznala, že poslední důchod utratila za teleshopping během jediného týdne a v peněžence jí zůstala poslední pětistovka.

Na výčitky už nebyl čas, mámě se povedlo stornovat dvě poslední objednávky a babi tak zůstanou aspoň nějaké peníze. Na další rozhazování už ale musí zapomenout, teď ji totiž budeme zase všichni více hlídat a pomůžeme jí splatit ten její nový dluh u kamarádky.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články