Diana (26): Kudy přítel chodí, tudy vyrábí nepořádek. Tuhle mi vyčetl, že nezvedám prkýnko

Diana (26): Kudy přítel chodí, tudy vyrábí nepořádek. Tuhle mi vyčetl, že nezvedám prkýnko
Zdroj: Freepik

Diana si neví rady se svým přítelem Matějem. Ačkoliv se na začátku vztahu jevil jako ideální partner, realita je jiná. Matěj po sobě totiž vůbec neuklízí. Když došla Dianě trpělivost, uhodila na něj. Jeho reakce však byla jiná, než čekala.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 02. 2022 13:00

O mužích je všeobecně známé, že nemají cit pro úklid. Já si našla ale ještě větší extrém. Pro Matěje (31) je obrovský problém po sobě uklidit prakticky cokoli. Mám ho ráda a nerada bych vztah ukončila, ale taky mu nehodlám dělat služku.

Přítel si po sobě neuklízí

Chyby toho druhého nezjistíte na první schůzce. Matěj se jevil jako sečtělý uvědomělý muž, který to má v hlavě srovnané. S každou další schůzkou jsem cítila, že to bude fungovat. Rok utekl jako voda a my spolu začali bydlet.

Pronajali jsme si menší byt, ve kterém jsme chtěli náš vztah posunout. Ze začátku nic nenasvědčovalo tomu, co mě čeká. Občas se stalo, že jsem přišla z práce a v kuchyni našla hotovou pohromu. Všude na lince se válelo špinavé nádobí a připálená pánev od míchaných vajíček ležela jen tak na stole.

Poslušně jsem všechno uklidila a při první příležitosti to Matějovi řekla. ,,Tu ranní spoušť jsem uklidila,“ zmínila jsem se večer u televize. ,,Spoušť? Myslíš těch pár skleniček a pánev?“ odpověděl, jako by byl v právu. ,,No, bylo toho podstatně víc. Příště se nestyď a klidně to nádobí naskládej do myčky a pánev umyj,“ pronesla jsem trochu jízlivě.

Řekla jsem mu, že mi to vadí

Kdepak! Jako bych nic neřekla. Dokonce začalo po čase přituhovat. Koš na špinavé prádlo máme v koupelně vedle pračky. Myslím, že je vidět na první pohled. Můj Matěj ale pravidelně hází špinavé oblečení, kamkoli ho napadne. Ponožka pod umyvadlem, trenky na pračce. Svléká se tak, že jde bytem a hází oblečení za hlavu.

Ze začátku jsem se chtěla ukázat v tom nejlepším světle, takže jsem po něm všechno uklízela a dělala, že mi to nevadí. Jenže vadí. Tím, že mu to vždycky projde, příště to udělá znovu. Když jí, neumí si vzít talíř. Drobí všude kolem. Jí v obýváku u stolu nalepený u televize. Nevnímá, že mu to všude padá tak, že by tím nakrmil nejednu holubí rodinu.

,,Musíme si promluvit,“ pronesla jsem neoblíbenou větu. Matěj jen otráveně zvedl hlavu a čekal, co bude. ,,Vadí mi, že po sobě neuklízíš. Bydlíme tu spolu a kdybych se i já chovala jako ty, za chvíli se tu nehneme,“ začala jsem. ,,O čem to mluvíš?“ divil se. ,,Koš na špinavé prádlo je v koupelně, prosím házej věci do něj, ne všude kolem,“ zmínila jsem první věc.

Přítel nemá pocit, že dělá něco špatně

,,Když se holíš a vidíš, že jsou v umyvadle vousy, ukliď to!“ pokračovala jsem. Matěj seděl a zdálo se, že mému rozčarování nerozumí. ,,Co koukáš? Já přeci nejsem služka, která má po tobě uklízet. Jsi dospělej chlap, tak se podle toho chovej,“ hubovala jsem.

,,Taky bych něco měl,“ vmísil se do toho. ,,Zvedej na toaletě prkénko nahoru. Mě ho nebaví pokaždé zvedat, když jdu na malou,“ pronesl. ,,Prosím? Ne, ty ho dávej dolů, když záchod opouštíš,“ zuřila jsem. Matěj si totiž myslí, že není fér, že ho muži musí dávat dolů, kdy jsme to my, ženy, kdo vykonává potřebu vsedě. Abych to shrnula, na ničem konkrétním jsme se nedohodli. Matěj se dál chová jako prase a já nevím, co s tím. Mohla bych se s ním rozejít, ale co když je taková většina mužů?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články