František (31): Myslel jsem si, že se vracím do pravěku. Ale teď se mi život bez sociálních sítí líbí

František (31): Myslel jsem si, že se vracím do pravěku. Ale teď se mi život bez sociálních sítí líbí
Zdroj: Freepik

František žil až do nedávna jako většina z nás. Byl závislý na sociálních sítích a bez mobilu nedal ani ránu. Když poznal Josefínu a její styl života, zcela ho to uchvátilo. Ona žádný chytrý telefon nemá. Nikde nesdílí svůj život. František se v tom našel a jde v jejích stopách.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 08. 2022 10:00

Potkat v dnešní době normální ženu je takřka nemožné. Já ale měl štěstí. Do mého života vstoupila Josefína (28). A čím je jiná? Neuznává moderní technologie. Nemá chytrý telefon, přístup na internet si dopřává jen v krajní nouzi. Žije jinak, než určuje dnešní doba. Musím říct, že i když je to nezvyk, vlastně se mi to líbí.

Potkal jsem velmi zajímavou ženu

Už naše seznámení pro mě bylo velmi netypické. Vracel jsem za svou matku knížky do knihovny. Josefína seděla u malého stolečku a měla před sebou velikou knihu. Vypadalo to jako encyklopedie. V jeden moment se naše pohledy setkaly a já ucítil jisté mrazení. Sám nevím, proč jsem ji oslovil. Jako kdyby mi to našeptávalo mé zvědavé já.

Dali jsme se do řeči. Bylo mi vedle ní tak dobře. Cítil jsem se po dlouhé době sám sebou. Bohužel jsem neměl víc času. Pozval jsem ji na druhý den na rande. Požádal jsem ji o telefonní číslo, abychom se lépe domluvili. „To nepotřebuješ. Sejdeme se zítra v 19 hodin u cukrárny na rohu," řekla a zcela mě tím dostala.

Až do večera jsem na ni myslel. Druhý den jsem byl ve smluvený čas na místě. Šli jsme se projít k řece. Josefína s sebou měla košík plný jídla. Usedli jsme na břeh a do noci si povídali o všem možném. Zatímco já jsem se během schůzky několikrát podíval do telefonu, ona ani jednou. Vlastně ho vůbec nevytáhla.

Přítelkyně neuznává moderní technologie

Proběhlo několik dalších schůzek, kde mi poodkryla svůj život. Na rovinu mi řekla, jak to má. „Nemám chytrý telefon ani počítač. Když si potřebuji něco zjistit, jdu do internetové kavárny," začala. „Nevlastním ani auto, všude se dostanu pěšky nebo využiji městskou hromadnou dopravu," pokračovala.

Sám pro sebe jsem si říkal, že je to trochu divné. Jako kdyby byla z pravěku. Poznala to na mě. „Možná se teď směješ pod vousy, ale mě to vyhovuje. Nejsem otrokem chytrého telefonu nebo sociálních sítí," řekla hrdě. „Nemám nikde žádný profil, nenajdeš ke mně jedinou fotografii. Svůj život nikde nesdílím a je to fajn,“ dodala a tím si mě zcela získala.

Když mi řekla, že telefon využívá jen k pracovním účelům, zastyděl jsem se. Já jsem totiž schopen na internetu strávit hodiny. Bere mi to čas a vlastně i přátele. Někdy mám pocit, že díky tomu, jak moji přátelé sdílí svůj život veřejně, vím o nich všechno a nemám potřebu je vídat. Josefína mi ukázala, že se dá žít i bez toho.

Odpojil jsem se od sociálních sítí

Má na mě velmi dobrý vliv. Po roce vztahu jsem i já vyměnil chytrý telefon za obyčejný mobil. Smazal jsem všech svých pět profilů. Díky ní jsem si uvědomil, kolik času jsem tím ztratil. Počítače se sice zbavit nemohu, ale už ho využívám skutečně jen ke své práci. Líbí se mi, na jakou cestu mě Josefína přivedla.

Když mluví o tom, že bychom se mohli přestěhovat z města do přírody, jsem nadšený. Možná se ptáte, proč jsem zveřejnil svůj příběh. Možná proto, aby si víc lidí uvědomilo, kolik času jim sociální sítě berou. A že není nad to, trávit více času v přírodě, bez mobilu, bez Facebooku a Instagramu. Kdo se mnou nesouhlasí, ať si tak žije dál. Já jsem za tuto zásadní změnu neskonale rád a doporučil bych ji všem.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články