Helena (56): Jakmile se dcery odstěhovaly, moje manželství se octlo v ruinách. Vypadá to na rozvod

Helena (56): Jakmile se dcery odstěhovaly, moje manželství se octlo v ruinách. Vypadá to na rozvod
Zdroj: Pexels

Obě dcery paní Heleny už vyrazily do světa. Našly si partnery, bydlení a mají své vlastní životy. Místo toho, aby si Helena s manželem Miroslavem užívala klid, vypadá to u nich spíše na rozvod.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 07. 11. 2022 13:00

S manželem Mirkem (60) máme dvě děti. Nejstarší Adéle je třicet a mladší Anně je dvacet pět. Adélka už delší dobu žije se svým přítelem. Teď se z domu odstěhovala i Anička a já to nesu velmi těžce.

Žila jsem jen pro své dcery

Celý svůj život jsem zasvětila rodině. Dělala jsem pro Mirka i naše dvě holčičky vše, co jsem jim na očích viděla. Vařila jsem jim ta nejlepší jídla a každý víkend jsem vymýšlela zábavu. Doufala jsem, že jim tak vytvořím krásný život, na který budou s láskou vzpomínat.

Myslím, že mi to šlo vždy dobře. Ve vymýšlení narozeninových oslav i perfektních prázdnin jsem byla opravdový přeborník. Holky byly pokaždé nadšené a já díky tomu také. Vidět jim na očích radost, to bylo vše, pro co jsem dlouhou dobu žila. Je asi pravda, že starost o děti mě zaměstnávala víc, než by bylo dobré.

Naše manželství je v troskách

Asi na tom něco bude, protože jsem se Mirkovi nevěnovala dostatečně. Naše manželství strádalo a upadlo do stereotypu. Dokud byly holky s námi, neřešili jsme to. Vždy bylo něco důležitějšího, třeba Aniččin maturitní ples nebo Adélčina cesta do zahraničí. Všechny naše partnerské problémy zůstaly nevyřešené a my si celou dobu mysleli, že je všechno tak nějak v pořádku.

Nebylo. Teď, když se z domu odstěhovala i Anička, ukázalo se, že naše manželství je v ruinách. Mám pocit, že trápení spraví jen rozvod. Vím, že syndrom prázdného hnízda je reálný. Prožíváme ho totiž s Mirkem vcelku intenzivně.

Všechny snahy jsou marné

Nejsme schopní spolu navázat citový vztah. A to, že jsme se do sebe před víc jak třiceti lety zamilovali, je dávno pryč. Jsme jak dva úplně cizí lidé, kteří spolu náhodou sdílí domácnost. Jsem z toho velmi nešťastná. Ráda bych měla svého muže zpět. Ale jakákoliv snaha zažehnout v nás znovu jiskru je marná a předem ztracená.

Mirek se ke mně chová lhostejně a chladně. Zdá se mi, jako kdyby mu vyhovovalo, jak to mezi námi dopadlo. Jsem mu dobrá akorát tak na uvaření jídla. Dala bych všechno za to, aby o mě znovu projevil trochu zájmu. Bojím se, že z mého trápení vede jen jediná cesta. A tou je rozvod.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články