Honza (33): Chci se rozejít, ale vím, že přítelkyně to sama nezvládne. Zdá se, že jsem v pasti

Honza (33): Chci se rozejít, ale vím, že přítelkyně to sama nezvládne. Zdá se, že jsem v pasti
Zdroj: Freepik

Honza se rozhodl rozejít se svou přítelkyní Luckou. Té před rokem zemřela maminka, na které byla závislá. Od té doby se její chování změnilo. Přišla o práci, novou si nehledá. Na Honzu se hodně citově upnula a on to přestal zvládat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 03. 2023 07:00

Poslední rok jsem ve vztahu s někým, s kým nejsem šťastný. Lucka (25) mě vyloženě vysává, a tak jsem se rozhodl pro rozchod. Ona se však zrovna nachází v těžké životní situaci a bojím se, že to sama nezvládne.

Přítelkyni zemřela maminka

Lucka měla v životě obrovskou smůlu. Tatínek rodinu opustil, když byla malá holka. Kvůli tomu se hodně upnula na svou matku. Nikoho jiného už na světe neměla. Čtyři roky jsem respektoval jejich úzký vztah. Časté návštěvy Lucčiny matky byly někdy hodně náročné, ale snažil jsem se to chápat. Vadilo mi to z toho důvodu, že se Lucka vždycky rozhodovala podle ní.

Když jí minulý rok maminka umřela, šlo to s Luckou z kopce. Psychicky se sesypala a začala se chovat divně. První dny si vzala volno a doma se opíjela. Opět jsem chtěl být tolerantní a podával jí pomocnou ruku. Všechno kolem pohřbu jsme zařídili společně, já především po té finanční stránce. Doufal jsem, že až Lucku ta největší bolest přebolí, vzchopí se a bude zase žít normálně.

Byl jsem vedle jak ta jedle. Když Lucka přišla do práce opilá, dostala okamžitou výpověď. Ze dne na den zůstala bez práce a tím pádem bez příjmu. Brečela mi na rameni, jak je život nespravedlivý. A vedla divné řeči o tom, že chce jít za maminkou. Na první pohled bylo vidět, jak je Lucka psychicky v háji a potřebuje oporu. A tu jsem jí nabídl.

Začala mě psychicky vysávat

Dostala nějaký čas na to, aby se psychicky srovnala, našla si práci a začala zase normálně žít. Během toho jsem platil všechno sám a byl její vrbou. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Lucka mě začala zneužívat a vysávat. Přestala si hledat práci a jen občas zašla na nějakou brigádu. Jinak byla převážně doma a citově se na mě upnula.

Začala být dotěrná, vlezlá a já k ní postupně pociťoval odpor. Každodenní pláč mě po čase nechal chladným. Spíš to ve mně vzbuzuje vztek a chuť odejít. Nechtěl jsem vztah zahodit při prvních problémech, proto jsem se snažil. Dohazoval jsem jí práci, ale nikdy v ní nevydržela déle jak měsíc.

Celý jeden rok jsem se ji snažil postavit na nohy. A už dál nemůžu. Je mi protivná, odporná a chci se rozejít. Vždycky, když už jsem si říkal, že jí to řeknu, bylo mi jí najednou zase líto. Nikoho nemá. Ani nemá kam jít. Bez práce jen těžko bude někde platit nájem. Rozchod znamená, že ji pošlu na ulici.

Chci se s ní rozejít, ale vím, že to sama nezvládne

Současně chci ale myslet i na sebe. Na svoji budoucnost a klidný život. Lucka je zjevně psychicky labilní, protože pláče, i když neví proč. Poslední dobou mívá záchvaty vzteku a já nikdy nevím, co je spouštěčem. Po každém výstupu přijde omluva a sprcha slziček, které už na mě nemají žádný dopad. Zjevně mi stejně nic jiného nezbude a budu se jí muset zbavit.

Po jejím boku se ze mě pomalu ale jistě také stává troska. Ještě jí zkouším najít práci, aby měla příjem a já mohl s klidným svědomím odejít. I když už ji nemiluji a každý den s ní je za trest, nechci jí život dělat ještě těžší. Jsem si zcela jistý, že pokud se s ní teď rozejdu, sama nemá šanci to zvládnout.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články