Hubert (37): Manželka neunesla, že se dcerka narodila mrtvá. Předstírá, že máme miminko

Hubert (37): Manželka neunesla, že se dcerka narodila mrtvá. Předstírá, že máme miminko
Zdroj: Unsplash

Hubertovi a Romaně se narodilo mrtvé miminko. Ve 22. týdnu těhotenství se něco pokazilo a musel být vyvolán předčasný porod. Hubert se snažil držet nohama pevně na zemi, aby to celé ustál. Romana ale tu ztrátu neunesla. Pomocí panenky předstírá, že se dcera narodila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 08. 2022 07:00

Potkalo nás něco, co bych nepřál ani tomu největšímu nepříteli. Zemřelo nám nenarozené děťátko. Jen těžko se dá s takovou tragédii smířit ze dne na den. Abych to celé nějak přežil, upnul jsem se hodně k práci. Manželka Romana (33) je na tom hůř. Dělá, jako kdyby se dítě narodilo.

S manželkou jsme se o dítě snažili dlouho

S Romčou jsme se snažili o dítě dlouhých pět let. I když jsme byli oba zdraví, nedařilo se. Problém početí byl podle všeho u Romany v hlavě. S předchozím přítelem se také pokoušeli o dítě, ale ona potratila. To je jediné, co mi k tomu řekla. Bližší okolnosti jsem se nedozvěděl. A přiznám se, že jsem se ani neptal. Poznal jsem, jak moc osobní to pro ni bylo.

A právě strach, že se situace bude opakovat, nám kazil početí. Dočkali jsme se až po pěti letech. Bylo to v době, kdy se Romana stala poměrně vyrovnanou a spokojenou osobou. Od začátku si nutila i nepovinná vyšetření. Chtěla mít jistotu, že se historie nezopakuje. Nic nenasvědčovalo tomu, co nás mělo potkat.

Už v 18. týdnu jsme věděli, že manželka nosí pod srdcem holčičku. O jméně bylo jasno už dávno. Měla to být naše Anička. Romana jen kvetla a já se těšil, že budeme konečně rodiči. Jenže pak přišla ta osudná noc. Romaně se udělalo velmi zle. Odtekla jí plodová voda a my věděli, že je zle. Vyjeli jsme do nemocnice. Tam se prokázala rozsáhlá infekce.

Naše děťátko se narodilo mrtvé

Musel být vyvolán předčasný porod. Naše děťátko se narodilo mrtvé. Bohužel vám nedokážu popsat pocity, které se v nás bouřily. Romaně byl nabídnut psycholog a já se s tím musel poprat nějak sám. Bližší informace vám z důvodu citlivosti tématu sdělovat nebudu. Nedokážu to. Já jsem chtěl jen jediné. Postarat se o zoufalou Romanu.

Kladla si to celé za vinu. „Už se mi to stalo podruhé. To já za to můžu," řekla noc před propuštěním z nemocnice. První dny jsme spolu doma moc nemluvili. Ani jeden najednou nevěděl, jak a o čem. Bavit se o tom, že jsme měli jet domů z porodnice tři, tak to by k ničemu nebylo. A tak jsem se rozhodl, že se vrátím zpět do normálního života.

Že budu ráno snídat, chodit do práce a fungovat. A hlavně se dívat dopředu. Doufal jsem, že i Romana sebere síly a že se třeba za čas pokusíme o dítě znovu. To jsem ale netušil, jak velikou stopu to v Romaně zanechá. Během pomyslného šestinedělí se začala chovat divně. Často jsem potkával na sušáku titěrné dětské oblečení. Vyprané růžové body, které mělo být pro Aničku.

Manželka předstírá, že máme miminko

Večer, než ke mně ulehla, seděla dlouho v pokoji, který byl pro dceru připravený. Seděla u postýlky a tiše zpívala ukolébavku. Jednou jsem za ní šel a ona mě tiše okřikla: „Pst! Anička už spí..." A hnala mě ze dveří. Pokoj jsem sice opustil, ale došlo mi, že máme problém. Když za mnou přišla, neodpustil jsem si to. „Víš, že je ta postýlka prázdná..." řekl jsem šetrně.

„Není, jdi se tam podívat," vyzvala mě. V dětské postýlce jsem našel atrapu miminka, které bylo oblečené do skutečných oblečků. Na stolečku bylo připravené umělé mléko. „Panebože, co se to děje," zašeptal jsem. Uběhly tři měsíce a Romana stále předstírá, že máme dítě. Vím, jak je to pro ni těžké, ale takhle to nejde. Musím jí sehnat odbornou pomoc. Je mi to celé tak líto. Takhle to nemělo skončit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články