Adam (32): Manželka se po porodu změnila. S každou bolístkou jezdíme do nemocnice

Adam (32): Manželka se po porodu změnila. S každou bolístkou jezdíme do nemocnice
Zdroj: Unsplash

Adam je nešťastný z chování své manželky. Po porodu se velmi změnila. Z pohodové ženy se stala přecitlivělá matka. Jakmile se synovi udělá nějaký pupínek, nebo má modřinu, už s ním jede na pohotovost. Adam by si moc přál, aby byla Žaneta pohodářka jako dřív.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 05. 2022 10:00

Věděl jsem, že se moje manželka po porodu změní. Netušil jsem ale, jak veliká změna to bude. Poslední měsíce ji vůbec nepoznávám. Z vysmáté pohodářky je uzlík nervů a pláče. Stačí, aby se malému Davídkovi (1) udělal pupínek a Žaneta (30) už brečí. Přiznám se, že mi to leze na nervy a doufám, že se co nevidět vrátí ta stará dobrá Žáňa.

Manželku porod hodně změnil

Žaneta byla vždycky hrozná pohodářka. I větší problémy řešila s čistou hlavou a dívala se na věci s nadhledem. Kolikrát jsem to byl já, kdo si nevěděl rady, ale Žaneta vždy našla řešení. Mnohokrát mě vytáhla z nějaké šlamastiky. Její povahu jsem miloval. Proč používám minulý čas? Protože taková už dávno není.

Porod ji hodně změnil. Jemné náznaky, že je nezvykle přecitlivělá, jsem vnímal už během těhotenství. Žádala mě o shovívavost, protože s ní mlátily hormony. Když porodila Davídka, stal se z ní jiný člověk. První týdny po porodu to nebylo tak znát. Byla starostlivá, ale pořád ve zdravých mezích.

První větší změny v chování přišly, když bylo malému půl roku. Začal se plazit po baráku a Žaneta za ním pořád stála. Měla neustále problém s tím, že nemáme doma bezpečno. Musel jsem přestavět půlku baráku, aby byla spokojená. Bála se každého bouchnutí, které by si syn mohl způsobit. Já jsem spíše zastával stanovisko, aby se sem tam řachnul a příště na dané místo nelezl, nebo byl opatrnější.

S každým pupínkem jezdíme do nemocnice

Když kluk oslavil první narozeniny, s Žanetou to bylo ještě horší. David začal chodit a ona z toho byla na prášky. Nenechala ho ujít pomalu ani metr, aby mu nestála za zadkem. Jednou mi s pláčem volala do práce, že David spadl z houpačky. A jestli náhodou nemá třeba otřes mozku.

Když mi to pak doma popisovala, jevilo se mi to jako klasický pád, který ho na zdraví určitě neohrožoval. Jenže jí to nedalo a druhý den se s ním stejně vydala k lékaři. A právě v tom našla "zalíbení". Jakmile se synovi objeví nějaký flek, či pupínek, už sedáme do auta a jedeme na pohotovost. Tam čekáme třeba tři hodiny. A to jen proto, aby nám doktorka řekla, že je to potnička.

Požádal jsem Žanetu, aby tolik nepřeháněla a přestala syna tak moc zkoumat. To se jí ale nelíbilo a skoro ze mě udělala otce, který o syna nemá zájem. Nedávno měl kluk modřinu. Žaneta nevěděla, kde k ní přišel. Zjevně někde upadl, ale ona si myslela, že je to něco vážného, a tak se zase jelo do nemocnice.

Manželce chybí zdravý úsudek

Tam už se na nás dívají jako na cvoky. Žanetě dokonce řekli, že vážně není nutné jezdit s každým prdem. Na nějaký čas to ustalo, ale teď jsme zase na začátku. David měl v puse krev a Žaneta málem dostala infarkt. Jela se synem sama. Když se vrátila, se sklopenou hlavou mi řekla, že krev je z rostoucího zubu, který prodírá dáseň.

S láskou jsem jí řekl, že se chová jako magor a obtěžuje tím jak doktory, tak i Davídka. Určitě ani jeho nebaví trávit dětství v čekárně. Já chápu, že ho miluje a má o něj strach. Bohužel mu svým chováním víc škodí, než pomáhá. Doufám, že se z ní stane ostřílená matka, která bude věci řešit zase s rozumem.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články