Ingrid (52): Myslela jsem, že mi dceřina lesbická orientace nevadí. Nedávná situace mě ale usvědčila ze lži

Ingrid (52): Myslela jsem, že mi dceřina lesbická orientace nevadí. Nedávná situace mě ale usvědčila ze lži
Zdroj: Shutterstock

Ingrid vychovávala dceru tak, aby se jí nikdy nebála nic říct. Chtěla s ní mít vztah založený na důvěře. Když jí Jana jednoho dne oznámila, že je lesba, musela to Ingrid prostě přijmout.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 11. 2021 10:00

Vždycky jsme dceru vedli k tomu, že nám může věřit. Kladla jsem jí na srdce, že ať se stane cokoliv, jsme tu pro ni. Já to tak doma neměla a nechtěla jsem opakovat chyby svých rodičů. Janča nám skutečně důvěřovala. Když jednoho dne přišla a svěřila se mi se svým tajemstvím, musela jsem to skousnout.

Kolem dcery se nemotali žádní kluci

Když neměla Jana v patnácti kluka jako většina jejích kamarádek, nic jsem za tím nehledala. Vlastně jsem byla i trochu ráda. Přece jenom holka se v takovém věku musí hlídat. Už je třeba otevřít téma sexu a případné ochrany. Jana se ovšem věnovala výhradně svým koníčkům a hodinám hudební výchovy.

Byli jsme na ni hrdí. Nikde se neflákala po nocích, dobře se učila a měla skvěle našlápnuto do života. Kolegyně v práci do mě občas rýpaly, jak to, že Jana nemá kluka. ,,Ona na to nemá čas, víte? Bude z ní zpěvačka, a tak se pilně věnuje hudbě,“ pyšnila jsem se. Nebylo nám divné ani to, že Janě odbylo osmnáct a pořád o žádném chlapci nemluvila.

Přitom to byla pěkná holka. Měla souměrný obličej a úžasnou povahu. Čas od času jsem se Janči ptala, jak to má s klukama, ale vždy mě odbyla. Nechtěla jsem být z těch dotěrných matek, které zpovídají svoje dítě na sílu, a tak jsem dál nevyzvídala. Josef tvrdil, že až bude někoho mít, řekne nám to sama. ,,Neboj, ona si někoho najde, má celý život před sebou,“ chlácholil mě.

Dcera mi přiznala, že je lesba a má přítelkyni

Když bylo Janě dvacet, odstěhovala se. Tím jsem nadobro ztratila přehled, jak žije a s kým se stýká. Nicméně naše vztahy byly pořád vřelé. Těšila jsem se na každou její návštěvu. Uběhly další dva roky a já si jednoho dne všimla, že je Jana jiná. Zamilovaná. ,,Ty někoho máš, viď?“ neudržela jsem zvědavost na uzdě.

,,Mami, já jsem zamilovaná, ale už dlouho,“ přiznala barvu. ,,Kdo to je? Znám ho?“ vyzvídala jsem. ,,Znáš ji. Je to Lenka od Černých,“ sdělila mi a mě polil pot. ,,Lenka?“ zopakovala jsem jméno její lásky. ,,Ty jsi lesba?“ neubránila jsem se šoku. ,,Nezlob se, mami. Jsem prostě jiná. Dáš to?“ zeptala se opatrně a já zalapala po dechu.

,,Jak dlouho už to trvá? Jsi si jistá? Není to jen nějaké pobláznění?“ tázala jsem se a doufala, že je to vtip. ,,Miluju ji už dva roky. Ona to doma stále tají, protože její rodiče nejsou jako vy. U vás vím, že to pochopíte a budete to brát tak, jak to je,“ řekla a měla pravdu. ,,Táta už to ví?“ zeptala jsem se jí přesně ve chvíli, kdy Josef přišel domů. ,,Co řešíte, dámy?“ zvolal zvesela.

Nedokážu se s její orientací smířit

,,Tati, já jsem lesba,“ vybalila na něj Jana. Josef to vzal docela v pohodě. Později mi přiznal, že to tušil, ale nechtěl mi nic říkat. Trvalo mi pár týdnů, než jsem to přijala. Je to šok. Nepočítala jsem s tím. Hodně věcí se tím mění. Nikdy nebudu babičkou nebo nepůjdu na normální svatbu. Ale i to jsem nakonec přijala.

Dlouho jsem si myslela, že jsem s tím smířená. Jenže pak jsem viděla Janu s Lenkou, jak se líbají a sahají si pod tričko. Udělalo se mi z toho zle. Janě to nesmím nikdy přiznat, ale jsem zklamaná a moje city k ní se bohužel výrazně změnily.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články