Iveta (58): Doufala jsem, že se dcera usadí a založí rodinu. Ona se ale pořád chová jako dvacetiletá holka

Iveta (58): Doufala jsem, že se dcera usadí a založí rodinu. Ona se ale pořád chová jako dvacetiletá holka
Zdroj: Freepik

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. To platí i v případě paní Ivety. Jenže její dcera Karolína je svéhlavá, žije si podle sebe a nehodlá na tom nic měnit. Iveta se nikdy nesmířila s tím, že nevázaný způsob života její dceři vyhovuje i v době, kdy by měla mít rodinu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 02. 2023 13:00

Veškeré svoje naděje jsem vložila do dcery Karolíny (34). Doufala jsem, že si najde manžela, porodí děti a povede spokojený rodinný život. Ona ale vymetá bary, střídá chlapy a o rodině nepřemýšlí. Je to pro mě obrovské zklamání.

Myslela jsem si, že je to jen puberta

Už když byla moje dcera Karolína malá, byla nespoutaný živel. Naučila se chodit dřív než jí byl rok. Bylo to malé upovídané torpédo. Vždycky byla hodně kontaktní. Ve školce měla spoustu kamarádů. Kam přišla, tam bylo slyšet smích. Byla jsem hrdá na to, jak skvělé a šťastné dítě mám. Ještě na prvním stupni základní školy byla taková.

Zlom v jejím chování přišel někdy v osmé třídě. Jako kdyby jí ruplo v bedně. Začala se chovat jinak. Vycpávala si prsa, hodně se malovala a učitelé si na ni začali stěžovat. Nechtěla se učit, bylo jí jedno, na jakou střední školu se přihlásí. Sama jsem si prošla pubertou, takže jsem její zásadní změnu v chování přikládala právě tomu.

Na střední školu se nakonec dostala, ale výhra to nebyla. Museli jsme ji s manželem Radkem (60) pořád hlídat. Chodila za školu, kouřila a už začínala se sexuálním životem. Sem tam se ke mně dostal nějaký drb o tom, s kým spí. Byl zázrak, že střední školu vůbec dokončila. My jsme se během jejího studia slušně zapotili.

Dcera si chce jen užívat, na budoucnost nemyslí

Doufala jsem, že až si najde práci, zklidní se. Pak si najde muže a po čase založí rodinu. To jsem se ale šeredně spletla. Karolína sice do práce chodila, jenže dál vedla bujarý život. Třikrát týdně chodila do baru, tahala se někde po nocích. Trvalý vztah neměla. Tvrdila totiž, že být s jedním chlapem je nuda.

Dokud bydlela doma, měli jsme ještě trochu přehled. Když se odstěhovala, moje kontrola nad jejím životem upadla. Začala bydlet s kamarádkou, která vyznávala stejný životní styl. Hlásaly heslo – žijeme jen jednou, chceme si užívat. A tím se řídí dodnes. I když už je Karolíně skoro 35 let, žije jako dvacítka.

Nemá vlastní bydlení, platí si podnájem. Výplatu prošustruje za alkohol, bary a diskotéky. Tahá si domů podivná individua a nazývá to užíváním si. Už jsem se jí snažila tolikrát domluvit, ale je to k ničemu. Ona o rodinu, děti a věrnost jednomu muži nestojí. Za svým životním stylem si stojí a měnit ho nehodlá.

Dcera je pro mě zklamáním

Když jsem nedávno otevřela její profil na sociální síti, chtělo se mi brečet. Polonahé a hodně vyzývavé fotky mě dostaly na kolena. Co fotka, to jiný muž. Většina komentářů byla kladných, každý jí fandil a skládal poklony, jak nezávazně si žije. Já jako matka to ale vidím jinak. Nevychovala jsem z ní promiskuitní ženu.

Přála jsem si jen to, aby byla zdravá, šťastná a měla rodinu. Už jsem se smířila s tím, že to, co chci já, je vedlejší. Karolína se rozhodla, jak chce žít. Má pocit, že je svobodná, a to ji zjevně naplňuje. Uvidíme, co řekne za pět nebo deset let. Až ji opustí krása a energie. Pak si možná uvědomí, že na tom, co jsme jí doma říkali, něco bylo. Je mi líto, že to musím říct, ale Karolína je pro mě zklamáním.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články