Jiřina (34): Válka mezi tchyní a mámou zašla příliš daleko. Teď k nám nesmí ani jedna

Jiřina (34): Válka mezi tchyní a mámou zašla příliš daleko. Teď k nám nesmí ani jedna
Zdroj: Freepik

Jiřina musela roky krotit válku mezi vlastní mámou a tchyní. Nedávno však zašly příliš daleko. Na narozeninové oslavě vnuka se strhla mela. Babičky se začaly přít o to, která lépe plní svou roli. Zapříčinily akorát to, že za vnukem teď nesmí. Musí nejdřív najit řeč mezi sebou.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 10. 2022 10:00

Nevím, na koho se mám zlobit víc. Na mámu, nebo na tchyni? Ty dvě slepice se totiž pohádaly tak, že to jeden neviděl. Položily mému synovi otázku, která z nich je lepší babička. Strhla se taková mela, že jsem měla strach, že se snad i poperou.

Tchyně vede válku s mou mámou

Když se mi narodil syn Alex (8), máma s tchyní se mohly zbláznit. Jakmile jsme jim s manželem Václavem (38) oznámili, že jsem v tom, začaly se ve všem předhánět. Která koupí lepší oblečení, zaplatí kočárek nebo si ho pochová jako první. Vzhledem k tomu, že jsem měla co dělat sama se sebou, jejich spory jsem neřešila.

Věděla jsem od manžela, že tchyně je urputná a bude chtít mít na vnuka veliký vliv. I když si tchyně s mou mámou nejsou moc podobné, v tomto ohledu byly stejné. Jedna házela špínu na druhou, soutěžily mezi sebou a mě z toho šla hlava kolem.

V den, kdy přišel Alex na svět, rvaly se do dveří jako dvě zuřivé kočky. „Uhni, byla jsem tu první," strkaly se nad postýlkou. „Jiřinko, řekni jí něco. Já si ho mám pochovat jako první," žadonila máma. Tchyně ustoupila a se zlostí v očích ji nechala, aby si vzala Alexe do náruče. „Snad byste se mi tady nervaly..." okřikla jsem je.

Tchyně si vnuka kupuje

Během následujících let to byl věčný boj. Skutečně se dlouhých osm let předháněly v tom, která bude lepší babičkou. Moje máma je spíš ten typ, co vezme kluka do zoologické zahrady, na vláčky nebo upeče pořádnou buchtu. Tchyně Irena (59) zase všechno tlačí přes peníze. Kluka si kupuje.

Když zabrečel, že chce koloběžku, dostal ji. Posléze mobilní telefon, počítač a nové hry na konzoli. Každá dělala, jak nejlépe uměla. Občas jsem jejich rozepře musela krotit, a to především kvůli Alexovi. Jenže nedávno zašly příliš daleko. Syn slavil osmé narozeniny, což se neobešlo bez pořádné oslavy. Přijeli příbuzní z obou stran.

Irena koupila vnukovi dron, který si tolik přál. Snažila se dát najevo, že její dárek je ten nejlepší a že se máme jít všichni bodnout. Moje máma mu koupila pobyt na Jižní Moravě, který byl spojený s návštěvou ve vyhlášeném vodním zábavném parku. Z obojího měl ohromnou radost. To ale babičkám nestačilo.

Chtěly vědět, která je lepší babičkou

„Alexi, který dárek je nejlepší?" vznesla tchyně dotaz. Syn se zarazil a chtěl z toho vybruslit. „To se nedá takhle říct, babi. Všechny jsou super," podíval se na ni a doufal, že to bude stačit. „Vážně, mě by to také zajímalo," přidala se máma. Tušila jsem, že to nedopadne dobře. „Dron, že jo?" nutila si tchyně odpověď.

Alex začal rudnout, koktat a nevěděl, co má říct. „Ne, můj dárek je lepší. Je to zážitek, na který nezapomene. Ne nějaká blbá létající mašina," rýpla do toho máma. Ty dvě se proti sobě postavily a začala slovní přestřelka. „To odvoláš," vyzvala ji tchyně. „Nikdy," nedala se máma. Celá rodina ztichla a mlčky čekala, co bude.

„Jsi babička na baterky," přitvrdila tchyně. „Jen si ho kupuješ. Já mu dávám víc," chvástala se máma. Tchyně do matky vzteky strčila a ta jí to hned vrátila. Alex se rozbrečel a zavřel se v pokoji. Ty dvě se hádaly dál. Asi vám nemusím říkat, jak skončila oslava. Dokud se babičky neomluví a nezavládne mezi nimi mír, nesmí k nám ani na krok.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články