Jitka (25): Tchyně si usmyslela, že naše svatba bude podle ní. Štve mě, že snoubenec je na její straně

Jitka (25): Tchyně si usmyslela, že naše svatba bude podle ní. Štve mě, že snoubenec je na její straně
Zdroj: Freepik

Jitka si roky myslela, že její budoucí tchyně Romana je normální ženská. Názor změnila, když se jí začala vměšovat do příprav svatby. Všechno chce mít podle sebe a na Jitčin názor se neptá. Ta si sice postěžovala svému snoubenci, ale on se matky zastal. Jitka přemýšlí, že svatbu raději zruší, než aby byla podle tchyně.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 09. 2022 07:00

Znám nespočet příběhů na téma tchyně. Ještě do nedávna jsem si myslela, že jsem tu svou celkem vyhrála. Měla jsem pocit, že Romana (47) je normální ženská. S jejím synem Martinem (24) jsme už tři roky zasnoubení a tento rok jsme se konečně pustili do svatebních příprav. A právě má budoucí tchyně se rozhodla, že svatba musí být podle ní.

Tchyně mi pomáhá s přípravou svatby

Vztah s Martinem trvá šest let a před třemi lety mě konečně požádal o ruku. Svatbu jsme odkládali kvůli nákladné rekonstrukci bytu. Tento rok se naše finanční situace zlepšila a konečně si můžeme svatbu dovolit. Mezi prvními to věděla moje budoucí tchyně Romana.

„To jsem ráda, že se konečně vezmete. Bude to krásná svatba," zasnila se. Ráda bych ti pomohla s přípravami," řekla a já na tom neviděla nic špatného. Vzala si na starost zajištění dortu a květin. Nic jiného jsem po ní nežádala, protože zbytek věcí jsem si chtěla zařídit sama. Byly jsme dohodnuté, že když bude mít nějaký dobrý tip, pošle mi ho e-mailem.

Vzhledem k tomu, že se má jednat o menší svatbu, není třeba velkých věcí. Chtěla jsem dort střední velikosti. Romana mi však pořád posílá třípatrové obry a nedá si vymluvit, že je to zbytečné. Za prvé, jde o peníze. Nechci vysolit deset tisíc za svatební dort. A za druhé, mám kamarádku, která mi upeče svatební koláčky. Tchyně ale trvá na svém.

Tchyně určuje, jak má naše svatba vypadat

„Já ten dort klidně zaplatím. Nemůžeš mít na svatbě nějaký obyčejný dort," řekla celkem rázně. Než abych se s ní hádala, nakonec jsem její návrh přijala. Ale jenom proto, aby byl klid. Jenže ona si i nadále protlačuje svoje. Určuje mi, jaké květiny mám na svatbě mít. Já chtěla na stoly jen modré růže a pár lístků.

Romana mi tvrdí, že svatba je hlavně o květinách. Musí být všude," poučila mě. Na autech, na zemi cestou k oltáři. Prostě všude," protlačuje svůj nesmyslný názor. A co když tolik květin na svatbě nechci?" oponovala jsem. Pak to nebude krásná svatba," urazila se. Ale ne na dlouho. Hned mi zaslala rozpočet, na kolik ty její slavné květiny vyjdou.

S Martinem víme, že na to nemáme. Já chci investovat peníze především do prstýnků a svých svatebních šatů. Jenže ani finanční argument na Romanu nestačí. Najednou je ochotna zaplatit kde co, jen aby svatba byla podle ní. Nezbylo mi tedy nic jiného, než začít tlačit na Martina. Ten to s matkou vždycky uměl.

Mám chuť svatbu zrušit

Bohužel jsem u něj nepochodila. Moje rozčarování, že nám jeho matka mluví do svatby, označil za nevděčnost. Ona se nám snaží jen pomoci, tak na ni buď hodná a udělej něco podle ní," požádal mě. A já si naivně myslela, že u něj najdu zastání. Romana pochopila, že je Martin na její straně a značně toho zneužívá.

Najednou už mi vybírá i barvu šatů, prstýnky a místo, kde se vezmeme. A začala mluvit i do seznamu pozvaných. Nic se neshoduje s tím, co si přeji já. Mám takový vztek, že už žádnou svatbu ani chystat nechci. Myslím si, že každá budoucí nevěsta má právo udělat si svatbu podle sebe. Romana svoje organizování schovává za dobrý skutek, ale já tuším, že je v tom nějaká hra. A tu ona nesmí vyhrát.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články