Janča (31): Snoubenec se bojí společných financí, dokonce začal couvat i ze svatby

Janča (31): Snoubenec se bojí společných financí, dokonce začal couvat i ze svatby
Zdroj: Unsplash

Když Marcel požádal Janu o ruku, začala přemýšlet nad tím, co všechno se změní. Jednou věcí byly i peníze. Chtěla, aby sloučili své účty dohromady. Jenže s tím u Marcela narazila. Má špatnou zkušenost z předchozího manželství a takový krok se mu nezamlouvá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 07. 08. 2022 15:00

Když mě Marcel (42) požádal o ruku, hned jsem začala přemítat nad tím, jaké změny nás čekají. Jedna z věcí, kterou jsem chtěla změnit, byly společné finance. To se ale Marcelovi nepozdává a začal ze svatby couvat.

Po šesti letech vztahu mě přítel požádal o ruku

Marcel už byl jednou ženatý. Nešlo o šťastné manželství. Podle všeho ho bývalá žena značně využívala. A to jak finančně, tak fyzicky. Nechala si od něj zafinancovat barák, na kterém musel Marcel usilovně dřít. O tom, že ho také podváděla, se příliš bavit nechtěl. Jeho největším přáním bylo, aby tuto kapitolu mohl uzavřít.

Naše začátky byly opatrné. Marcel se nechtěl znovu spálit. Takže obyčejné věci nám dvěma trvaly podstatně déle. Myslím tím například společné bydlení a seznámení s rodinou. Všechno si začalo sedat téměř po čtyřech letech chození.

Když jsme slavili šest let vztahu, Marcel se odvážil k velikému kroku. „Jsi žena, kterou jsem hledal,“ začal jednou na procházce. „Miluji tě a chci si tě vzít," dodal a poklekl. Vytáhl krásný prstýnek a já nadšeně řekla ano. Hned se mi do hlavy začaly vkrádat myšlenky, co všechno se změní.

Po svatbě jsem chtěla sloučit naše účty

„Tak já budu vdaná paní," básnila jsem kamarádce Vandě. „Víš, kolik se toho teď změní?" zamyslela jsem se nahlas. A vyklopila jsem Vandě všechny svoje představy a tužby. Pak se mě zeptala: „A co peníze? Už jsi nějak přemýšlela nad tím, jak to bude s majetkem? Budete chtít předmanželskou smlouvu?"

„Chci, abychom sloučili naše účty do jednoho společného," řekla jsem svou představu. Na chvíli jsem zapochybovala, jak se na to bude tvářit Marcel. Při první vhodné příležitosti jsem se ho na rovinu zeptala: „Až se vezmeme, sloučíme naše peníze?“ Marcel se celý oklepal. „A proč bychom to dělali?" zjišťoval.

„Budeme manželé... Myslela jsem, že by mezi námi mohlo platit – co je moje, to je i tvoje," nahodila jsem, ale bylo jasné, že se mu to nezdá. „Já nevím. Klidně bych to nechal tak, jak to je. Takhle máme přehled každý o tom svém," bruslil z debaty pryč. Ve mně to ale zanechalo podivný pocit. Proto jsem se snažila opakovaně toto téma otevřít.

Snoubenec se zalekl mého nápadu

Při druhé debatě na toto téma jsem jasně poznala, že se mu můj nápad nelíbí. Hájil se tím, že má špatnou zkušenost z předchozího manželství. A copak já za to můžu? Nejsem jako jeho bývalá žena. Nejde mi o jeho peníze. Jen bych si přála, abychom měli společný přístup k financím. Teď si svůj nápad vyčítám.

Marcel začal ze svatby couvat. Tvrdí, že nemusíme spěchat a můžeme být roky jen zasnoubení. Zdá se, že jsem ho vyděsila a nevěří mi. Já to sice nemyslela zle, ale vrátit už to nejde. Trochu mě zaráží, jak k tomu přistupuje. Tlačit na něj nehodlám. Chci, aby pochopil, o co mi šlo. Mám ho ráda, jde mi o něj. Peníze vezmi čert. Tak snad to časem vyšumí a pochopí, že moje úmysly jsou čisté.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články