Julie (24): Klobouk vypadlý ze skříně oznamoval, že je děda v nebezpečí. Zachránily jsme ho na poslední chvíli

Julie (24): Klobouk vypadlý ze skříně oznamoval, že je děda v nebezpečí. Zachránily jsme ho na poslední chvíli
Zdroj: Unsplash

Loni v zimě zažila Julie něco, co nazvala zázrakem. Děda odešel do lesa, ze kterého se dlouho nevracel. S babičkou proto dostaly strach. To, že je oprávněný, jim potvrdila podivná událost. Z dědovy skříně vypadl jeho starý myslivecký klobouk.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 01. 2023 18:00

I když je tento zážitek déle než rok starý, v paměti ho mám stále velmi čerstvý. Stalo se to, když jsem byla na návštěvě u prarodičů. Děda šel do lesa a my s babičkou zůstaly doma. V čase, kdy už měl být děda dávno zpátky, vypadl ze skříně jeho klobouk. Babička hbitě zareagovala a šly jsme dědu hledat. To mu zachránilo život.

Děda býval myslivec a miloval procházky do lesa

Děda Otakar (67) se velkou část života věnoval myslivosti. Říkával, že jenom v lese se cítí svobodný. Účastnil se snad stovek honů. Babička Irenka (65) jeho koníček roky respektovala a nic nenamítala. Jediné, co nedokázala, bylo ho s ním sdílet. Občas si stěžovala, že děda tráví víc času v lese než doma.

Říkala to ovšem s láskou, protože věděla, jak moc to má rád. Jednoho dne, kdy už dědu dohnalo stáří, pověsil myslivost na hřebík a přenechal ho mladším. I tak se ale sem tam do lesa vydával. Miloval, jak mu pod nohama praskají větve, a rád se zaposlouchával do lesního života.

Děda se dlouho nevracel z lesa

Loni v zimě jsem se vydala na víkend za prarodiči. Od rána bylo znát, jak dědu svrbí nohy a chce jít do lesa. Babička ho přemlouvala, aby zůstal doma. ,,Přijela za námi vnučka, takže nikam nepůjdeš,“ přikázala mu. Já na ni mrkla, že mi to nevadí, ale ona si trvala na svém.

Děda se ale během odpoledne nenápadně vytratil a babička šílela. ,,Dědek jedna bláznivá. Vždyť je tam sníh,“ bědovala při pohledu z okna. ,,Neboj, babi, děda ten les zná jako svoje boty. Nic se mu nestane,“ uklidňovala jsem ji a babička pokývala hlavou.

Uvařily jsme si čaj, usedly ke kamnům a povídaly si. Neuniklo mi však, jak se babička jedním okem dívá na hodiny. Po dvou hodinách, co se děda nevracel, už skoro nemluvila. ,,Já mám divný pocit,“ stěžovala si. Jak to dořekla, uslyšely jsme ránu. Hned jsme vyběhly do pokoje, odkud vyšla.

Klobouk vypadlý ze skříně nás varoval

Dědova původně zamčená skříň byla otevřená a na zemi ležel jeho klobouk z dob, kdy byl myslivec. ,,Něco se mu stalo,“ běsnila babička. ,,Musíme ho jít hledat,“ řekla spěšně a hodila na sebe kabát. Na nic jsem nečekala a rychle ji následovala. Dědu jsme téměř po hodině našly v hlubokém lese. Zapadla mu noha mezi popadané stromy.

Ležel tam chudák celý zmrzlý a vysílený. ,,Dědku, já ti říkala, že máš sedět doma!“ spílala mu babička a dala mu svoji bundu. Společnými silami jsme dědu dostaly ven. Domů jsme ho táhly pod rameny. Babička mu uvařila čaj a nohy dala do lavoru s teplou vodou. ,,Jak jste mě našly?“ zajímalo dědu. Já mu řekla o tom klobouku. Nechtěl tomu věřit. Klíč od té skříně totiž nosí pořád u sebe. Všichni jsme se shodli na zázraku, který dědovi zachránil život.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články