Julie (32): Tchyniny narážky jsem dlouho snášela mlčky. Nedávno ale překročily únosnou mez

Julie (32): Tchyniny narážky jsem dlouho snášela mlčky. Nedávno ale překročily únosnou mez
Zdroj: Freepik

Julie se radovala, jak rychle po rozchodu našla štěstí v podobě staršího Lukáše. Vše se jevilo jako sen. Ten měl ale jednoho dne skončit. Tchyně Hana totiž Julii nesnáší a neváhá jí to při každé příležitosti připomenout.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 03. 2022 12:00

Vzala jsem si o téměř patnáct let staršího muže, který už za sebou jedno manželství má. A v tom tkví můj problém. Tchyně mě často srovnává s Lukášovou bývalkou. Ze začátku jsem to dokázala ignorovat, ale nyní Hana (67) překročila únosnou hranici. Skoro si říkám, jestli mi to za to stojí.

Tchyně si mě od začátku měřila přísným pohledem

I já mám za sebou jeden delší vztah. Sedm let jsme k sobě s Milanem zkoušeli najít cestu, ale nepodařilo se. Tomuto vztahu nicméně vděčím za jednu věc, vzešla z něj dcera Amálka (6). Po rozchodu jsem si moc přála, abych zase s někým tvořila pár.

Když jsem se seznámila s Lukášem (47), nenapadlo mě, že to bude právě on, kdo mi nabídne vše, co jsem od vztahu očekávala. Mám tím na mysli pochopení, lásku, empatii a úžasné rodinné zázemí. Místy jsem měla pocit, že je to celé jen krásný sen. Zpátky na zem mě ale tvrdě postavila jeho matka Hana.

Chodili jsme spolu rok, než Lukáš poklekl a požádal mě o ruku. Do té doby jsem jeho mámu viděla jen párkrát někde ve dveřích. Pokaždé si mě měřila přísným pohledem. Lukáš mě uklidňoval, že je Hana pod drsnou skořápkou hodná. Chtěla jsem mu věřit a její narážky na mou osobu ignorovala.

Při každé příležitosti se do mě naváží

Když jsme spolu někde seděli, Hana nebyla nepříjemná jen na mě, ale i na Amálku. ,,Ta holka si neumí hrát. Proč ji k něčemu nevedeš?“ mísila se mi do výchovy. V takových chvílích bylo dobré mlčet. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Když jsme se vzali, tchyně nabyla dojmu, že si ke mně může dovolit mnohem víc. Kritizuje mě snad úplně ve všem.

,,Takový účes se už dneska nenosí,“ hodnotila moji vizáž. ,,To Lukášova bývalá žena Lenička, ta měla jiný šmrnc,“ zavzpomínala. ,,Já ale nejsem Lenička. Já jsem Julie a budu si nosit, co se mi zlíbí,“ uzemnila jsem ji. Lukáš si nervózně poposedl. Hana neváhala a pustila se i do něj.

,,Já nevím, co na ní vidíš. Vařit neumí, doma má bordel. Holku nevychovanou. A hezká taky není,“ kritizovala mě. ,,Já tu sedím,“ reagovala jsem na ni. ,,Nezlob se, Julie, ale já vážně nechápu, co na tobě Lukáš vidí. Myslím si, že jsi s ním jen pro peníze,“ uzemnila mě a odkráčela pryč. ,,Ty jí nic neřekneš? Vážně ji necháš, aby se do mě navážela? Víš, jak mi je?“ uhodila jsem na manžela.

Říkám si, jestli ta daň za štěstí není příliš vysoká

,,Mámu nesmíš brát vážně. Vždycky ráda rýpala a pochybuji, že se teď na stará kolena změní. Zkrátka to ignoruj,“ požádal mě. To se lehce řekne, ale hůř udělá. Hana se nestyděla zajít fakt daleko. Když mi Amálka řekla, že než vejde do školy, babička ji mění svačinu ode mě za svoji, málem jsem pukla vzteky.

Když jsem na ni uhodila, dokázala si to nějak nesmyslně obhájit. Pořád musím poslouchat, že Lenička byla taková a maková. A jakou chybu Lukáš udělal, když ji nechal jít. Já jsem podle ní nafoukaná nána, co má nevychované dítě. Každé setkání s tchyní mě stojí proplakanou noc. Lukáš nic nedělá a já sama nic nezmůžu. Někdy si říkám, jestli to není za to moje štěstí příliš velká daň.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články