Kamil (37): Mám za sebou první rok bez alkoholu. Radost mi kazí jenom jedna věc

Kamil (37): Mám za sebou první rok bez alkoholu. Radost mi kazí jenom jedna věc

Alkohol je jeden z největších démonů a propadla mu spousta lidí. Panu Kamilovi se před rokem povedlo seknout s pitím, které ho provázelo velkou část života. Místo radosti z toho, že se drží tak dlouhou dobu, vynořilo se něco, co mu přidělává vrásky.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 28. 02. 2023 13:00

Je to rok, co jsem se naposledy napil alkoholu. Pro někoho to může být jen malé vítězství, které o ničem nevypovídá, ale pro mě to znamená hodně. Za ten rok jsem si toho zkusil opravdu dost a všechen můj úspěch je tvrdě vydřený.

Vždy jsem se rád napil

Problémy s alkoholem jsem řešil už dlouho. Během puberty snad nebyl víkend, kdybych nešel na nějakou párty a nepil. Podobně to se mnou bylo i během studií na vysoké škole, samé večírky a srazy s kamarády. A tak vypadal můj život do třiceti. Alkohol byl můj denní chleba.

Nejdřív to bylo jen pivo, dával jsem si ho každý den, o víkendu jsem zase nikdy neodmítl panáka rumu nebo whisky. Mělo mě napadnout, že si takový životní styl vybere svou daň, ale byl jsem slepý a nevnímal žádný z náznaků, abych zpomalil.

Manželka mi otevřela oči

Po třicítce jsem ještě přitvrdil. Přišla rodina a první dítě a já se najednou nestačil otáčet, abych je uživil. Dělal jsem všechno, co jsem mohl, ale najednou jsem si nepřipadal dost dobrý. Vydělával jsem málo peněz, netrávil jsem s rodinou dost času, a tak jsem svoje deprese začal utápět v pití.

Manželka na to brzy přišla a rázně mi řekla, že to takhle dál nejde a musím se sebou začít něco dělat. Věděl jsem, že má pravdu. Proto jsem se zavázal, že nebudu pít. Svůj slib jsem dodržel. Všechno to dělám především pro syna. Chci, aby měl tátu, za kterého se nebude muset stydět.

Pořádá mi oslavu, kterou nechci

Jsem za to všechno své ženě opravdu moc vděčný, ale teď mám pocit, jako kdyby mě přestala poslouchat. Dozvěděl jsem se, že chystá tajnou oslavu mého výročí, kde budou všichni moji kamarádi. Evidentně mi tím chce ukázat, že mě všichni mají rádi a neopustili mě ani v tak těžkých chvílích.

Já jsem jí ale několikrát důrazně řekl, že žádnou velkou oslavu nechci. Necítím se na to slavit zrovna tohle a se spoustou lidí. Svoje výročí jsem si chtěl v poklidu užít s ní a se synem. Nechtěl jsem z toho dělat velké haló. Ale přesně to ona udělala. Je mi líto, že nerespektuje moje přání. Jak jí mám šetrně říct, aby zrušila všechno, co naplánovala?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články