Kristýna (29): Manžel mi zakázal pozvat rodinu na Štědrý den. Čelím rozhodnutí, které mě bolí

Kristýna (29): Manžel mi zakázal pozvat rodinu na Štědrý den. Čelím rozhodnutí, které mě bolí
Zdroj: Freepik

Kristýna se letos s manželem Radimem přestěhovala do nového domu. Pořídili si vysněný jídelní stůl, u něhož mohou pohostit celou rodinu. Kristýna proto neváhala a pozvala rodiče i babičku na štědrovečerní hostinu. To ještě netušila, jaký názor na to bude mít její manžel.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 23. 12. 2021 08:00

Vlastně poprvé za celou dobu, co s Radimem tvoříme pár, máme jídelní stůl. Nedávno jsme se přestěhovali, a tak sice ještě nemáme hotovo, přesto cítím obrovskou šanci, jak konečně připravit štědrovečerní večeři podle svého gusta.

Manžel odmítl na Štědrý den hostit mou rodinu

Proto jsem neváhala a pozvala svoje rodiče na večeři. Mají rozestavěný dům a letos by neměli kde jíst, přišlo mi to logické. Navrhla jsem, ať s sebou vezmou i babičku. Nechtěla jsem, aby byla na Štědrý večer sama. Děda na začátku roku zemřel, a tak to pro ni nebudou veselé Vánoce.

To mě však ještě nenapadlo, jak se k tomu postaví Radim. Jeho rodina za námi jezdí často a také jsem několikrát trávila Štědrý den právě u nich. Radim má malou ségru, proto bylo logické, že nějaký ten rok povečeříme tam. Letos jsem však chtěla pohostit právě svoji rodinu. "Zbláznila ses? Já je tu nechci," vyčetl mi manžel.

Byla jsem v šoku. "Řekli jsme si, že letos nebudeme Vánoce řešit, že na to ani nemáme peníze, a ty teď pozveš celou rodinu? Chtěl jsem si dát pivo, pustit si nějaký akční film a mít klid," zpražil mě. Jeho představa Štědrého dne mě absolutně odrovnala. "Pokud vím, jsem tu doma, takže bych tu měl mít taky nějaké slovo. A já si to prostě nepřeju," dokončil svůj monolog.

Nutí mě volit mezi sebou a mojí rodinou

Nevěděla jsem, jak se k tomu postavit, protože rodiče už jsem pozvala, pozvání přijali a těšili se. Nechtěla jsem jim ani vysvětlovat, proč své rozhodnutí potřebuji změnit. Zřejmě by je to od Radima mrzelo, protože ho mají moc rádi. Tak jsem mlčela a doufala, že si to manžel za pár dní rozmyslí.

To se ale nestalo. Hádek kvůli blížícímu se Štědrému večeru přibývalo. Třešničku tomu nasadila babička svým oznámením, že s sebou musí vzít psa, protože by nevydržel doma sám. Radim byl úplně běsný a křičeli jsme na sebe celý večer. "Víš co, tak si jeď na Vánoce k mámě a já si tady udělám večeři s rodinou," doporučila jsem mu. "Tak jo," přitakal.

Takže teď stojím před rozhodnutím, zda zrušit pozvání své rodiny, nebo strávit Štědrý den bez manžela. Vůbec nerozumím tomu, kde je problém, protože Vánoce jsou přeci o rodině. O tom být spolu. Radim s mou rodinou nikdy žádný problém neměl a já nechápu, kde se to v něm vzalo. Štědrý den se blíží a já jsem pořád nervóznější. "Tak pozvi rodiče, ale babička s tím psem, to už je fakt moc," nabídl mi kompromis. To mám vážně nechat babičku první Vánoce po dědově smrti samotnou?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články