Lenka (30): Rodiče mi zničili život, dodnes kvůli nim nedokážu nikomu věřit

Lenka (30): Rodiče mi zničili život, dodnes kvůli nim nedokážu nikomu věřit
Zdroj: Freepik

Lenka už dávno pochopila, že rodiče k ní mají nezdravý vztah. Vždy se snažili kontrolovat každý aspekt jejího života. A nejvíc by jim vyhovovalo, kdyby na nich byla závislá. Lenka jim to sice překazila a odstěhovala se pryč, ale nyní má problém navazovat vztahy. Podvědomě už totiž nikomu nevěří.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 27. 03. 2023 13:00

Se svými rodiči jsem nikdy neměla dobrý vztah. Do prvního stupně na základní škole jsem je zbožňovala, byli pro mě vším. Brzy jsem ale pochopila, že mě jenom manipulují do věcí, které já dělat nechci. A to samozřejmě ovlivnilo i můj dospělý život.

Sestra se mě nikdy nezastala

Můj vztah s rodiči byl vždy definovaný i na základě mého vztahu se sestrou. Klára (27) se narodila tři roky po mně a možná právě proto ji rodiče vždy velmi protežovali. Když jsme náhodou udělaly společně nějaký průšvih, dostala jsem vynadáno já. „Jsi starší a máš mít víc rozumu,“ řekli mi rodiče. Sestra se mě nikdy nezastala, i když to většinou byl její nápad.

Vždy jsem jí to měla za zlé. Hrála si na neviňátko, přitom to byla především ona, kdo mě tahal do průšvihů. Nikdy jsem jí to úplně neodpustila. Ani v dospělosti není ochotná uznat, že se v dětství chovala sobecky a já kvůli ní trpěla.

Rodiče mě chtěli neustále kontrolovat

Ale ani rodiče nejsou schopni uznat svoji vinu. Od druhého stupně základní školy převzali nad mým životem naprostou kontrolu. Když jsem něco nedělala podle jejich představ, dostala jsem vynadáno. Po maturitě jsem už dál nevydržela jejich systematický nátlak. Chtěli, abych šla na vysokou školu, ale já jsem to odmítla.

A tak jsem odešla z domu. Začala jsem se starat sama o sebe, což oni neunesli. Chtěli, abych nadále byla na nich závislá a oni si se mnou a s mým životem mohli dělat, co chtěli. Neunesli, že jsem jim jejich plány překazila.

Nemám dobrý život

Asi nikoho nepřekvapí, když teď napíšu, že můj život není úplně ideální. Mám problémy se sebedůvěrou i s věrností. Pokud si najdu přítele nebo kamarádku, mám obavy jim věřit. Bojím se, že mě podrazí. Že mě nechají na holičkách, stejně jako moje sestra, nebo budou chtít kontrolovat každý aspekt mého života, stejně jako moji rodiče.

Oni mohou za to, že stále nejsem schopna navázat jakýkoliv vztah. Mám kvůli nim někde vzadu v hlavě neustále zapnutý výstražný maják, který se rozezní pokaždé, když se s někým sblížím. Snaží se mě uchránit před zklamáním a bolestí. Nejraději bych se ho zbavila, ale moc mi to nejde.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články