Vlastimil (46): Sestra se odmítá starat o naše rodiče. Všechno musím oddřít sám

Vlastimil (46): Sestra se odmítá starat o naše rodiče. Všechno musím oddřít sám
Zdroj: Unsplash

Pan Vlastimil vždy měl za to, že péče o rodiče, kterým už je přes osmdesát let, je samozřejmostí. Zajde jim nakoupit, posekat trávník a připravit dříví na zimu. Jeho sestra se ale začala kroutit, prý to k nim má daleko. Vlastimil je nyní na všechno sám.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 02. 03. 2023 10:00

Moji rodiče už jsou staří. Je jim oběma přes osmdesát let, proto jim chodím pomáhat. Vadí mi, že jsem na tuto práci sám. Moje sestra Linda (43) o ně nejeví žádný zájem.

Jezdím k nim každý týden

Rodiče zatím bydlí sami ve svém domku, který se nachází asi 15 kilometrů od toho mého. Proto za nimi zajedu aspoň jednou za týden. Přivezu jim nákup, v létě poseču trávu a v zimě nasekám dříví. Udělám všechny práce, které by už sami nezvládli. Jsem zvyklý pomáhat jim. Je to samozřejmost. Přece je nenechám umrznout a umřít hlady.

Oba jsou mi za pomoc velmi vděční. Rádi mě vidí a jsou nadšení z každé návštěvy. Pomáhám jim rád. Vadí mi však jedna věc. Moje sestra Linda o rodiče nejeví vůbec žádný zájem. Ve všem spoléhá na mě.

Sestra zná jen výmluvy

Před pár týdny jsem to nevydržel a řekl jsem jí, jestli by byla tak laskavá a jezdila jim aspoň nakoupit. To jsem ale neměl dělat, musel jsem si pak vyslechnout její nesnesitelné naříkání. „Vždyť to máš k nim blíž než já. Já bych musela jet o dvacet kilometrů víc než ty. A víš přece, jak je teď benzin drahý. Nemůžu si to dovolit,“ začala se obhajovat.

Je mi jasné, že jsou to jen výmluvy a o naše rodiče se prostě nemíní starat. Podle Lindy tato práce připadá na mě, protože jsem starší a navíc chlap.

Stará se jen o sebe

Rád bych jí upřímně řekl, že se chová naprosto nepatřičně. Rodiče ji vychovali a starali se o ni. A ona není schopná dojet za nimi aspoň jednou týdně? Vždy stačí strávit u nich hodinu nebo dvě a pomoci jim s tím nejnutnějším. Neustále řeší jenom sebe a svoje problémy. Ostatní ji vůbec nezajímají.

Nikdy by mě nenapadlo, že se z Lindy vyklube tak sobecká osoba, které nebude záležet na nikom jiném než na ní. Rodiče ji litují. Podle nich to má těžké. Vůbec nevidí to, že se na ně úplně vykašlala. Kdyby se mi náhodou něco stalo, určitě by je bez přemýšlení dala do domova důchodců...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články