Lenka (40): Když jsme k sobě s mámou konečně našly cestu, dozvěděla jsem se zdrcující zprávu

Lenka (40): Když jsme k sobě s mámou konečně našly cestu, dozvěděla jsem se zdrcující zprávu
Zdroj: Freepik

Vztahy mezi matkou a dcerou mohou být velmi komplikované. Je těžké najít hranici, aby si obě rozuměly a považovaly se za kamarádky. Lenka měla se svojí matkou vážné problémy a teď, když se konečně začaly zlepšovat, už je možná pozdě.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 26. 02. 2022 07:00

Nikdy jsem nebyla maminčin mazánek. Snad odmalička jsme spolu měly značně komplikovaný vztah. Bylo to asi tím, že jsme si až moc podobné. Jsme stejně tvrdohlavé a nemáme rády, když nám někdo do něčeho mluví.

Náš vztah se začal komplikovat velmi brzy

Byly jsme k sobě navzájem chladné velmi dlouhou dobu, skoro celý můj život. Je to neslušné říct, ale vždy jsem měla raději tátu. Byla s ním větší legrace, víc se mi věnoval a já ho považovala za svého parťáka. Rozuměl mi mnohem víc, máma mě od dětství jenom sekýrovala.

„Chci z tebe dostat to nejlepší. Nerozumím tomu, proč to nechápeš,“ řekla mi, když už jsem to nevydržela a řekla jí, ať mě nechá žít. Tehdy mi bylo asi dvacet, neměla jsem práci, chtěla jsem dělat především to, co mě baví – malovat, a máma to nechápala. Pořád mě do něčeho nutila, hádaly jsme se opravdu hodně a naše soužití bylo nesnesitelné.

Změnilo ho až narození Felixe

Nebylo to tak, že bych se s ní vůbec nestýkala, jen jsme spolu moc nemluvily. Byly jsme pro sebe jako cizí. Ke změně došlo nedávno a přišla velmi náhle. Před třemi lety se mi narodil syn Felix. Bylo to moje vymodlené dítě, dlouho se mi nedařilo otěhotnět, tak jsem nakonec šla na umělé oplodnění.

A právě s narozením Felixe se moje máma kompletně změnila. Přestala mě soudit za to, co dělám, přestala mě sekýrovat a neustále mi mluvit do života. Jediné, co ji zajímalo, byl Felix. Velmi mi s ním v začátcích pomáhala, stála při mně a když jsem zavolala, že potřebuji pomoc, hned přijela.

Bohužel nám nezbývá moc času

Náš vztah se neskutečně zlepšil. Povídáme si jako nikdy. Spoustu věcí jsme si vyříkaly. „Měla jsem tě vždycky ráda, problém byl, že jsem u tebe viděla stejné chyby, které dělám i já. Proto jsem byla tak přísná,“ řekla mi mamka jednou. I já jsem ji začala víc chápat, díky Felixovi jsme se sblížily a jsem za to moc vděčná.

Kéž bych ale měla víc času. Před necelými dvěma měsíci za mnou mamka přišla, chtěla si vážně promluvit. Lékaři jí diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Čas, který nám zbývá, abychom ho společně strávily, je omezený a rychle se krátí. Je mi moc líto, že jsem se s mamkou nesblížila dřív. Kdybych nebyla tak strašně tvrdohlavá, už dlouho jsme mohly mít úžasný vztah.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články