Leona (38): Vím, že brácha je zmetek první třídy, ale teď šokoval i mě

Leona (38): Vím, že brácha je zmetek první třídy, ale teď šokoval i mě
Zdroj: Unsplash

Leona s Klárou už roky pomáhají prarodičům s věcmi, na které sami nestačí. Jezdí s nimi k lékaři, nakupují jim a vaří. Když staříci přišli k penězům, najednou se na scéně objevil Mirek, nepovedený bratr Leony a Kláry. Začal prarodičům pomáhat a není mu hloupé brát za to peníze.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 08. 12. 2022 10:00

I když je Mirek (29) stejná krev, je úplně jiný než já a moje sestra Klára (35). Nikdy nic nedokázal. Vždycky využíval druhé k tomu, aby se měl dobře. Tentokrát ale zašel příliš daleko. Pro prarodiče za poslední roky nehnul ani prstem. Sotva přišli k penězům, může se přetrhnout...

Brácha rád využívá lidi

Myslím si, že za nedokonalou výchovu našeho bratříčka můžou rodiče. Byl to jejich benjamínek, na kterého se nesmělo křičet. Co si ten malý ničema umanul, to dostal. My se ségrou jsme byly vedené přísnou rukou. Tenkrát jsem se zlobila, že má brácha tolik výhod. Dnes to vidím jinak. Považuji se za dobrého a čestného člověka. A Klára je stejná. O bráchovi se to říct nedá.

Z každé práce ho vyhodí, ale jeho chyba to prý není. Málokterá žena s ním vydrží déle jak půl roku, ale zase hledá chyby u druhých. Vlastníme s Klárou malou čajovnu, která už je roky prosperujícím podnikem. Několikrát jsme Mirkovi nabízely, že ho zaměstnáme. Ohrňoval nos, že on, pan někdo, nebude chystat čaje.

Dávno jsme s Klárou pochopily, že on pracovat nechce. Bere dávky od úřadu práce a sem tam si najde brigádu. To ale až ve chvíli, kdy na něj naši uhodí. Přitom by mohl být rodině tak prospěšný. Máme prarodiče ve vysokém věku. Hodila by se jim pomocná ruka. Někdo, kdo uvaří, nakoupí a vypije si s nimi čaj.

U prarodičů nebyl několik let

Na střídačku to děláme už několik let my se ségrou. Jednou s nimi k lékaři jedu já, jindy ona. Máme systém v tom, která jede nakoupit, kdo je na řadě s vařením a uklízením. Babička sotva chodí a děda se zase hned unaví. Na žádný ústav to ale není. Zatím to s naší pomocí zvládají. Bráchu jsem u nich viděla naposledy před třemi lety.

Někdy mám na něj takový vztek. Je tak jiný než my. Jako kdyby snad nikoho z rodiny neměl rád. Ale teď k tomu, co se stalo. Dědův bratr na začátku léta zemřel. Jediným pozůstalým je právě náš dědeček. Volal nám, abychom mu pomohly s papírováním kolem. Nejela jsem mu pomáhat, abych něco dostala, ale abych mu ulehčila život.

Když doběhlo dědické řízení, děda dostal téměř čtyři sta tisíc. To se doneslo k Mirečkovi, který vycítil příležitost. Najednou není problém jet jim nakoupit nebo hodit prádlo do pračky. Když jsem ho tam potkala poprvé, nevěřila jsem vlastním očím. Dokonce jsem si naivně myslela, že konečně dostal rozum. Pak jsem ale byla svědkem něčeho, z čeho se mi zastavilo srdce.

Bratr si bere peníze od prarodičů

„Tady máš dva tisíce, Mirečku. A děkujeme za pomoc," dával mu děda peníze. Dědo?" vyjekla jsem. Nic mu nedávej," zhrozila jsem se. „Brácha, že se nestydíš. Roky jsi tady nebyl a teď, když…" nedořekla jsem a vzala ho bokem, aby to staříci neslyšeli. Teď, když mají peníze, tak pomáháš?" udeřila jsem na něj. Ségra, dej si pohov, jo?" odstrčil mě.

„Jsou to i moji prarodiče a můžu si sem jezdit, jak se mi zlíbí," pronesl a já v jeho očích viděla tu podlost. Budu tě sledovat, nemysli si. Vím moc dobře, o co ti jde," řekla jsem přísně. Hned jsem to volala Kláře. Shodly jsme se na tom, že musíme staroušky chránit. Mají zakázáno Mirkovi cokoliv dávat. Stydím se za něj. Skoro se bojím toho, co se stane, až jednoho dne zemřou. Mirek půjde přes mrtvoly

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články