Lubomír (50): Dceru jsem vychovával sám. Dnes mi vyčítá, co všechno jsem dělal špatně

Lubomír (50): Dceru jsem vychovával sám. Dnes mi vyčítá, co všechno jsem dělal špatně
Zdroj: Pixabay

Lubomír byl na dceru od narození sám. Statečně se pral s osudem a občas si sáhl na dno. Nakonec se mu podařilo dceru vychovat. To si myslel on. Při jedné příležitosti mu ale Lili vpálila něco, co opravdu nečekal.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 03. 2022 07:00

Po narození Lili nás její matka opustila. Ze dne na den jsem zůstal na miminko úplně sám. S největším odhodláním jsem byl připraven se o malou postarat. Celé její dětství jsem se vážně snažil, aby nestrádala. Dnes mi dospělá Liliana (25) vyčítá, že jsem jí zkazil život.

Zůstal jsem na dceru sám

S Markétou jsme byli velmi mladí, když otěhotněla. Přesto celou dobu nic nenasvědčovalo tomu, co se chystá. Po narození Liliany se Markéta sebrala a odešla. Já jako čerstvý tatínek zůstal s dcerou sám. I tak jsem věděl, že ji nikomu nedám a postarám se o ni sám. Nebylo to ale jednoduché.

Tak malé dítě potřebovalo matku, kterou jsem nedokázal nahradit. Přesto jsem dělal všechno možné i nemožné. Přebaloval, utěšoval její zoufalý pláč a v neposlední řadě ji krmil z láhve. Zažili jsme si hodně. Liliana měla pupeční i tříselnou kýlu. Lítali jsme neustále po doktorech, protože hrozilo, že jí praskne.

Musel jsem s pomocí své matky dál chodit do práce, abych nás uživil. Ve dnech, kdy jsem pracoval, byla malá Lili u babičky. Nebýt toho, možná by mi ji úřady odebraly. Když byly Lilianě tři roky a nastoupila do školky, situace se trochu zjednodušila. Už jsem pomoc mamky tolik nepotřeboval. Věci se zajely a já byl hrdý táta, co se dokáže sám postarat o dítě.

V pubertě mi dcera začala zatápět

Zhruba v pěti letech se mě Lilka často ptala, kde je maminka. Těžko se na to odpovídalo, když jsem to sám nevěděl. Musel jsem si vymýšlet báchorky a tvrdit, že ji maminka miluje. Bylo to těžké. Třeba na školních besídkách sledovat Lilianu, jak má skleněné oči při pohledu na jiné děti, co se držely maminek.

Rvalo mi to srdce, ale nedokázal jsem s tím nic udělat. Markéta se tak rozhodla a možná k tomu měla vážný důvod. Dnes po těch letech už zlost necítím. Spíš smutek. V pubertě začala Liliana docela zlobit. Chodila za školu, propadala ze dvou předmětů. Neustále jsem řešil nějaký její průšvih. Nechápal jsem, proč mi to dělá.

Já se tak snažil. Každý rok jsem dokázal ušetřit peníze, abychom jeli k moři. V zimě na hory. Dopřál jsem jí všechny výtvarné kroužky, které chtěla. Po čase jsem se seznámil s Lenkou a doufal, že začnu nový partnerský život. Liliana ji ale nesnesla, takže moje láska skončila stejně rychle jako začala.

V dospělosti mi řekla, že celé dětství protrpěla

Dnes, po tolika letech, kdy je z Lili dospělá žena, mi vyčetla snad úplně všechno. Už je dnes sama rodičem. Má dceru Viktorku. Moc jsem si přál, abych ji mohl hlídat. Dcera mě ale nemile překvapila. ,,Tati, nezlob se, ale tobě ji na hlídání nedám. Podívej se, jak ses vyřádil na mně,“ pronesla. ,,Jak to myslíš?“ zajímalo mě.

,,Tvoje výchova nestála za nic. Celé roky jsem byla za socku, co nemá na chleba,“ začala. ,,Vždyť si na nás všichni ukazovali. K ničemu jsi mě nevedl. Plavat jsem se učila až sama v šestnácti letech,“ vyčítala mi a já se nestačil divit. ,,Zkrátka nechci, abys měl na naše dítě nějaký vliv,“ zakončila to. Neměl jsem sílu, abych se v tom rýpal. Její slova mě ranila. Ta holka si neuvědomuje, jak těžké to bylo. Možná jsem někde ve výchově vážně udělal chybu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články