Ludmila (35): Manžel znevažoval moji péči o rodinu. Stalo se ale něco, co ho přimělo změnit názor

žena, dítě
Zdroj: pixabay.com

Ludmila se nám svěřila se svým trápením. Cítí se totiž velmi vyčerpaná z neustálé péče o dvě dcery i o dům a zahradu, navíc se po nocích snaží pracovat, aby přispěla do rodinného rozpočtu. A manžel? Ten její starosti jenom zlehčoval. Jenže pak se stalo něco, co ho přimělo změnit mínění.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 08. 2020 15:00

S Patrikem jsme spolu asi deset let, máme dvě děti a bydlíme v domě se zahradou. Vždycky jsem si přála být vzornou domácí hospodyňkou, veselou maminkou a chápající partnerkou. Netušila jsem, že si toho nikdo vlastně neváží.

Žena musí zvládnout všechno

Jsem pyšnou maminkou dvou zdravých a poměrně dost živých princezen, jedna půjde za chvíli do školy. Kolem dětí je vždy hodně péče a práce, ale miluji je, takže jsem je nikdy nedávala na druhou kolej. Vždycky pro mě byly a budou na prvním místě.

Práce na baráku je také pořád dost. Dokud jsme ho neměli, netušila jsem, kolik času a energie takový dům dokáže zabrat. Když zrovna nejsem s dětmi někde venku, pracuju na zahradě a holky lítají kolem mě. Slíbili jsme jim totiž zahradu, která bude spíš dětské hřiště.

Rozhodla jsem se nadále částečně pracovat z domova, takže i po nocích dodělávám překlady z angličtiny do češtiny pro jednu firmu. Nesmí to ale trvat moc dlouho, protože jsem přeci vzorná manželka a milenka svého manžela, kterému je taky třeba se věnovat.

Manžel si bude chvíli hrát na mě

V tomto tempu, holky, školka, domácí aktivity, práce na zahradě, večerní a noční směny u počítače, abych něco vydělala, jsem jela skoro dva roky. Manžel jen přišel z práce, hodil tašku do rohu, dostal teplou večeři, odvalil se na gauč a tím to skončilo. Já ani vlastně nevím proč, ale automaticky předpokládal, že já musím holky umýt, já je musím jít uložit... všechno já, protože jsem žena.

Jednou večer jsem si posteskla, že jsem z toho věčného a často si dost podobného kolotoče unavená, a že bych potřebovala dovolenou. Patrik se na mě podíval a pronesl: ,,Prosím tě, jakou dovolenou, vždyť jsi na dovolené, jsi doma s dětmi a máš pohodu.“ Pustili jsme se do ostré debaty o tom, že být na mateřské dovolené není žádná pohoda, ať si to na týden zkusí. Vysmál se mi, že by to zvládl levou zadní, že z toho zbytečně moc nadělám. Prskala jsem jak vzteklá kočka, protože nevěděl, co říká.

Druhý den ráno jsme zaspali. Letěla jsem se starší dcerou do školky, jak jsem spěchala, nevšimla jsem si, že je mokré schodiště a velmi ošklivě jsem uklouzla a zlomila si nohu.  Dostala jsem na pět týdnů sádru. To je nadělení, říkala jsem si. Pak mi to došlo! Patrik říkal, že to týden zvládne hravě levou zadní. Tak teď to může zkoušet pět týdnů. S ničím mu moc extra nepomůžu, takže jsem na něj velmi zvědavá.

Máme za sebou první týden, Patrik pracuje z domova a už teď za mnou přišel, že je vážně vyčerpaný a že se omlouvá, že tu mou mateřskou celou dobu zlehčoval. Tak to vypadá, že snad konečně pochopil.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články