Jiřina (57): Mám tři dcery a těšila jsem se, že budu babička na plný úvazek. Jenže je všechno jinak

žena, babička
Zdroj: Unsplash

Jiřina je matkou tří dnes dospělých žen. Těšila se, že až zaklepe na dveře důchod, bude v té době už několikanásobná babička. Zklamaní, že se tak nejspíš nestane, je pro ni veliké a tak se snaží všemi silami své dcery přesvědčit, aby si pořídily děti. Zdá se, že to bude nelehký úkol. Dočká se nakonec alespoň jednoho vnoučete?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 08. 2020 08:00

Máme s manželem Lubošem (60) tři dcery. Jsou od sebe vždy přibližně dva a půl roku. Mirka, Radka a Lucie. Když jsem na jedné oslavě řekla, že se těším na dům plný vnoučat, všechny se na mě utrhly, že na to můžu zase rychle zapomenout, protože žádná dětí nechce.

Tvrdá pravda, nikdy ze mě babička nebude

Mám pár let do důchodu, na který jsem se ještě nedávno velmi těšila, protože jsem si malovala, jak budu babička na roztrhání, jelikož moje holky už budou mít dávno děti. Máme s Lubošem veliký dům se zahradou, která je pro ně jak dělaná. Už stačilo jen, aby se nějaké dítko narodilo. To je ale právě ten největší problém.

Když jsem slavila padesáté páté narozeniny, řekla jsem nahlas svoje největší přání, které znělo jasně, chci vnoučata. Sotva jsem to dořekla, holky se nejdřív začaly smát, že to se asi nedočkám, protože děti neplánuji. Chtěla jsem slyšet důvody. Nejmladší Mirka mi řekla, že se dlouho snažila o pracovní pozici, kterou konečně má, a nehodlá se jí vzdát kvůli dítěti.

Radčin důvod zněl, že roky bojovala se svojí váhou a nehodlá riskovat, že po porodu nabraná kila neshodí, což mi přišlo dost sobecké, ale byla ve svém rozhodnutí tvrdá jako kámen. A Lucie, která je nejstarší, mi řekla, že když si vzpomene, jak jsem kolem tří dětí lítala a byla jsem neustále unavená, musela jsem uklízet, prát a vařit pro tolik lidí, že jsem ji vlastně odradila, takže nemá na děti vůbec pomyšlení.

Stále hledám důvod, jak je přesvědčit

Nedalo mi to spát a tak jsem se snažila postupně holky přesvědčovat. Jediná, která nebyla vdaná, byla Radka, i když přítele měla. Zkoušela jsem to přes nabídku, že budu hlídat, kdykoliv budou chtít, nezabralo to. Možnost finanční pomoci, tak na to rovněž neslyšela ani jedna. Zatlačila jsem do toho i Luboše, ale ten to zkusil jednou a po druhé už odhodlání nenašel, protože s ním velmi rychle vyběhly.

Holky mají stále stejné výmluvy a mně to nejde na rozum. Vím, že Mirka bere antikoncepci, a tak mě napadlo, že jí třeba při návštěvě u ní doma pilulky zaměním, ale bojím se, protože nemám v povaze být takto zákeřná a nevím, jak by to dopadlo. Kdyby dítě nechtěla jen jedna z nich, tak to přežiji, ale buď se na mě hromadně domluvily, nebo je to tak zvláštní shoda, že se budu muset smířit s tím, že ze mě nikdy babička nebude.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články