Marek (37): Exmanželka nedodržuje střídavou péči. Domluva s ní je vždy peklo

Marek (37): Exmanželka nedodržuje střídavou péči. Domluva s ní je vždy peklo
Zdroj: Unsplash

Podepsané rozvodové papíry neznamenají, že všechno už bude jen růžové. Zvlášť když máte s bývalou partnerkou děti. Marek doufal, že domluva na střídavé péči bude fungovat. Jeho exmanželka Renáta se ale ukázala jako hodně nespolehlivá osoba.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 08. 01. 2023 07:00

Když jsem si před deseti lety bral Renátu (40), myslel jsem si, že dělám správnou věc. Měl jsem ji opravdu rád a po dvou letech vztahu jsem si bláhově myslel, že ji mám přečtenou. Ukázalo se, že naše soužití není únosné.

Už od začátku jsme měli problémy

Naše první manželské problémy přišly hned po narození dcery Evy, které je dnes už devět let. Nevím, čím to bylo, jestli nevyspáním nebo stresem, ale Renáta se úplně změnila. Začala mi hubovat za každou maličkost, kterou jsem náhodou neudělal tak, jak si ona přála. Zapomněl jsem vynést odpadky? Hned jsem byl na černé listině.

Jednou jsem omylem smíchal barevné prádlo s černým, to teprve byl tanec. „Když jsi tak neschopný, budu v domácnosti asi dělat všechno sama,“ utrhla se na mě tehdy. A velmi dlouho se mnou nemluvila. Už v té době to vypadalo na rozvod. Ale pak se nám narodil syn Lukáš (7) a na chvíli se zdálo, že jsme šťastná rodina.

Není překvapení, že došlo na rozvod

Byla to ale jen maska, kterou jsme udržovali před okolím. Uvnitř rodiny a našeho manželství to rozhodně růžové nebylo. Hádky byly na denním pořádku a já jsem život s Renátou už dál nemohl snášet. Každodenní ponižování, že nejsem dost dobrý, a k tomu spousta urážek, to všechno odvedlo své.

Proto jsem před třemi lety přistoupil ke krajnímu řešení a požádal o rozvod. Když se o tom dozvěděla Renáta, nejprve zuřila. Nakonec se s tím smířila a rozvodové papíry mi podepsala. Největším zádrhelem byly děti. Chtěla je do úplného opatrovnictví, ale já jsem prosazoval střídavou péči. A tu jsem nakonec vyhrál.

Moje ex nikdy nedodrží slovo

Už od začátku to bylo peklo. Renáta se ukázala jako velmi nespolehlivá. Nikdy nedovezla děti tam, kam je měla dopravit. Vždycky byl v něčem háček. Byl jsem z ní na prášky. Nakonec jsem ji naučil, aby přestala dělat problémy a děti mi vozila podle předem domluveného harmonogramu.

Velkým problémem ale zůstaly Vánoce. Není divu, že Renáta chce mít děti každé Vánoce u sebe, ale bylo by rozumné domluvit se na kompromisu. Ten jsem vymyslel, jeden rok je mám na Vánoce já a ona na Silvestr, další rok je to obráceně. Nicméně Renáta pokaždé dělá, jako kdyby na to zapomněla. A vždy mi oznámí, že je bude mít na Vánoce ona. Já se ale musím bránit a ukázat jí, jak je to správně. Každý rok je to boj. Chci, abychom měli přátelský vztah, ale s ní to prostě nejde.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články