Marika (31): Chci mít dítě, ale manžel mi dal podmínku, kterou nedokážu splnit

Marika (31): Chci mít dítě, ale manžel mi dal podmínku, kterou nedokážu splnit
Zdroj: Freepik

Marika nedá dopustit na svého pětiletého pitbulla Arga. Je to její věrný přítel, kterého miluje. Teď je v nelehké situaci. S manželem Kryštofem chtějí založit rodinu, jenže on má jednu podmínku. Argo musí z domu, protože Kryštof se bojí, že pitbull se nehodí k dítěti.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 02. 2023 07:00

S Kryštofem (35) jsme se rozhodli, že je na čase založit rodinu. Má to ale jeden háček. Kryštof chce, abych se nejprve zbavila svého psa Arga. Bojí se, že pitbull není vhodná rasa k dětem. Já ho ale nikam dávat nechci.

Na svého psa nedám dopustit

S manželem jsme spolu čtyři roky. Do vztahu jsem přišla s pětiletým psem Argem. Je to mírumilovný a velmi dobře vychovaný pes. Háček je v tom, že je to pitbull. Z vlastních zkušeností vím, jak lidé na toto plemeno pohlíží. Většina si myslí, že je to zlé bojové plemeno, které je připraveno zabíjet. Jenže je to jinak.

Je pravdou, že toto plemeno potřebuje pevnou ruku, řád a hlavně pohyb. Je to duchem sportovec. Když dostane, co potřebuje, je s ním radost žít. Argo je můj věrný kamarád, němá duše, která mi někdy rozumí víc než člověk. Kryštof s ním nikdy neměl problém. Naučil se ho venčit a starat se o něj. Kolikrát se stane, že si ho vezme s sebou na pravidelný běh. Pak hlásá, jaký je Argo skvělý parťák.

Psa mám dát pryč kvůli dítěti

Před časem jsme začali řešit otázku dítěte. Shodli jsme se, že je nejvyšší čas. Manžel ale přišel s něčím, co mě naprosto šokovalo. Začal velmi opatrně. „A co s Argem, až tady bude miminko?" zeptal se jednou u snídaně. „Co?" nechápala jsem jeho otázku. „Dost jsem o tom přemýšlel a myslím si, že bychom ho měli dát pryč," řekl nesměle. „Pryč? Kam pryč?" stále jsem nechápala, kam to celé míří. „No, je to přeci jen pes. Má nějaké pudy. Je to bojové plemeno, které podle mě není vhodné k dětem," vysvětlil.

„Aha. Tak pak je jasný, že o tom plemeni nic nevíš. Naopak, právě takové plemeno je k dětem jako stvořené. Děláš, jako kdyby byl Argo zlý nebo agresivní pes," hájila jsem svého čtyřnohého miláčka. „Dokud tady Argo bude, bojím se mít dítě. Vždyť ho můžeš dát třeba k vašim. Mají zahradu, bude mít výběh, co?" zkoušel to na mě.

„Tak poslouchej! Argo je můj pes. Mám ho ráda a určitě nemám v plánu dávat ho pryč!" řekla jsem jasně. A to mezi námi udělalo zle. Kryštof si myslí, že se nedívám za roh. I když jeho obavy částečně chápu, určitě mu nevyjdu vstříc. Já toho psa prostě nedám!

Manžel mě nazval sobcem

Roky jsme chodili na cvičák, vím, co ten pes má v sobě. Jen těžko byste u něj hledali násilí nebo myšlenku útoku na kohokoliv. Takže jak jsme rychle téma dítěte otevřeli, tak rychle jsme ho zase zavřeli. Já Arga nikam dávat nebudu. Nebojím se přivést na svět dítě, které bude žít vedle něj. Umím si živě představit, jak s námi Argo chodí ven s kočárkem a jak to dítě miluje.

Kryštof to vidí jinak a odmítá podstupovat riziko. Dokonce mě nazval sobcem, který dá přednost psovi před dítětem. Takový názor považuji za podpásovku. Já to dítě chci, ale i s Argem v jedné domácnosti.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články